Mainos
Mainos

Miesten ja naisten eläke-erot edelleen suuria

Syinä eläketason näin suuriin eroihin on sekä naisten alhaisempi palkkataso että lyhyempi työura. Naisten työuraan tulee yleensä myös enemmän taukoja ja he tekevät useammin pätkä- sekä vuokratyötä.

Miesten ja naisten eläke-erot ovat edelleen suuria. Suomen kansallisen eläkestrategiaraportin mukaan vuonna 2003 kaikkien vanhuuseläkeläisten keskimääräinen omaan työuraan perustuva eläke oli miehillä 1338 euroa kuussa ja naisilla 840 euroa kuussa.

Perhe-eläkkeet tasoittavat eroa jonkin verran. Ne nostavat naisten keskimääräisen eläkkeen 997 euroon ja miesten eläkkeen 1348 euroon.

Naisten ja miesten eläke-erot näyttävät myös säilyvän sitkeästi. Vuonna 2003 eläkkeelle siirtyneiden miesten omaan työuraan perustuva eläke oli 1652 euroa, kun samana vuonna eläkkeelle siirtyneet naiset saivat tyytyä keskimäärin 1070 euroon kuussa.

Suomi on toimittanut EU:lle toisen kansallisen eläkestrategiaraportin, jonka on laatinut laajapohjainen työryhmä puheenjohtajanaan ylijohtaja Tarmo Pukkila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Eläkeuudistus tasoittaa vähitellen eläke-eroja

Syinä eläketason näin suuriin eroihin on sekä naisten alhaisempi palkkataso että lyhyempi työura. Naisten työurat ovat keskimäärin 1-2 vuotta lyhyempiä kuin miesten ja heidän palkkansa ovat noin 80 prosenttia miesten palkoista.

Naisten työuraan tulee yleensä myös enemmän taukoja ja he tekevät useammin pätkä- sekä vuokratyötä. Tältä osin uuden eläkelain odotetaan tasoittavan eläke-eroja jonkin verran, kun eläkettä kertyy palkattomilta jaksoilta samojen sääntöjen mukaan sekä pysyvässä työsuhteessa oleville kuin määräaikaistakin työtä tekeville.

Raportin mukaan myös ikääntyneiden naisten köyhyysriski on selvästi suurempi kuin miesten. Osa jo eläkkeellä olevista naisista ei ole ollut lainkaan ansiotyössä ja joutuvat elämään pelkän täyden kansaneläkkeen varassa. Suomen eläkejärjestelmässähän ei tehdä eläkeoikeuksien jakoa avioeron yhteydessä. Nuorempien eläkeläissukupolvien keskuudessa pelkän täyden kansaneläkkeen varassa eläminen on yhä harvinaisempaa.

Raportin mukaan Suomen eläkejärjestelmä sinänsä takaa naisten ja miesten yhdenvertaisen kohtelun, mutta sukupuolten välistä tasa-arvoa on kuitenkin pyrittävä kehittämään edelleen työelämään vaikuttamalla.

(STT-MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme