Mainos

Miesten välinen seksi pysyy esteenä verenluovutukselle

Miesten välinen seksi muodostaa harjoittajalleen jatkossakin todennäköisesti pysyvän esteen verenluovutukselle Suomessa.

Euroopan ministerikomitean keväällä tekemä päätös mahdollistaisi periaatteessa muutoksen. Hiv-tilastoissa ei kuitenkaan ole oleellisia muutoksia, joten riskikuvan pysyessä muutoksia tuskin tulee.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun lääkäri Johanna Castrén kertoo, että sukupuolinen suuntautuneisuus ei sinällään ole este luovuttamiselle. Naisten välinen seksi on tartuntatautien riskien suhteen verrattavissa heteroseksiin, mutta miesten välinen seksi ei.

– Miesten väliseen seksiin liittyy suuri riski tuoreeseen hiv-infektioon. Siksi miesten välinen seksi on pysyvän luovutuskiellon peruste, selvittää Castrén.

Euroopan ministerikomitean tuoreen päätöksen mukaan verenluovutuksessa on tartuntatautien suhteen kaksi korkean riskin ryhmää: miesten välisen seksin harjoittajat ja seksityöläiset. Riskiryhmäkäyttäytyminen johtaa vastaisuudessakin elinikäiseen verenluovutuskieltoon. Jäsenmaa voi kuitenkin pyrkiä muuttamaan pysyvän kiellon määräaikaiseksi, mikäli se pystyy osoittamaan, että maassa riskit ovat vähäiset.

Turhia odotuksia ei pidä ladata

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea vastaa verenluovutuksen määräyksistä, joita tarkastellaan määräajoin.

– Verenluovutusta koskevaa määräystä uudistetaan tänä vuonna ja asiaa arvioidaan tässä yhteydessä, kertoo yksikön päällikkö Eeva Leinonen Fimeasta viitaten ministerikomitean päätökseen..

Castrénin mukaan asiaan ei kannata ladata odotuksia, koska hiv-tilastoissa ei ole mitään radikaalia muutosta.

Verenluovutusproblematiikka on ponnahtanut keskusteluun Facebookista, jossa kiertää suosittuna Veli-Pekka Simosen sanomalehdessä julkaistu mielipidekirjoitus. Simosen pitää korkean hemoglobiininsa vuoksi poistattaa vertaan. Miehen kanssa asuva Simonen ei kuitenkaan voi luovuttaa vertaan muiden hyödyksi, mikä aiheuttaa hänelle mielipahaa.

Elinikäiseen luovutuskieltoon Simosella ei kuitenkaan ole ehdotonta kantaa.

– Toisaalta se on ok, mutta toisaalta hyvin vanhoillinen, Simonen sanoo.

Simonen kehottaa miettimään, onko kielto vielä tarpeellinen.

– Ajat muuttuvat, lakien pitäisi muuttua aikojen myötä, Simonen puntaroi arvioidessaan suojautumisen huomattavasti yleistyneen miesten välisessä seksissä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot