Mainos
Mainos

Mihin sotilasvala velvoittaa?

Helsingin Senaatintorilla järjestettiin tänään näyttävä valatilaisuus, jota seurasi tuhatpäinen väkijoukko. Tapahtuma oli osa Kaartin jääkärirykmentin vuosijuhlaa. Valtakunnallisesti noin 14 000 alokasta vannoo sotilasvalan tai antaa sotilasvakuutuksen.

Alokkaille tapahtuma oli mieleenpainuva. Osaa tilaisuus jopa jännitti.

– Täytyy sanoa, että hieman jännittää. Ehkä tämä tilaisuus ja nämä muodollisuudet jännittävät hieman, alokkaasta kaartinjääkäriksi ylentynyt Kim Ståhlhammar kertoo.

Isänmaallisuus merkitsee Ståhlhammarille todella paljon.

– On todella tärkeää minulle. Olen todella ylpeä, että saan tässä seistä ja totella näitä kaikkia käskyjä ja niin edelleen.

Valatilaisuus järjestettiin nyt kolmatta kertaa Senaatintorilla. Tapahtuma oli osa Kaartin jääkärirykmentin 15-vuotisjuhlaa.

– Me olemme halunneet juhlistaa meidän 15-vuotista taivalta toteuttamalla vala täällä Senaatintorilla, jotta myös varusmiesten omaiset, ystävät ja pääkaupunkiseudun asukkaat pääsevät osallistumaan tapahtumaan, Kaartin jääkärirykmentin tiedottaja Tiina Möttönen selvittää.

Kaartin jääkärirykmentin reilut 800 alokasta ylenivät kaartinjääkäreiksi tänään.

Minä X.X. lupaan ja vakuutan

Valassa: kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä,

Vakuutuksessa: kunniani ja omantuntoni kautta,

olevani Suomen valtakunnan luotettava ja uskollinen kansalainen. Tahdon palvella maatani rehellisesti sekä parhaan kykyni mukaan etsiä ja edistää sen hyötyä ja parasta.

Minä tahdon kaikkialla ja kaikissa tilanteissa, rauhan ja sodan aikana puolustaa isänmaani koskemattomuutta, sen laillista valtiojärjestystä sekä valtakunnan laillista esivaltaa. Jos havaitsen tai saan tietää jotakin olevan tekeillä laillisen esivallan kukistamiseksi tai maan valtiojärjestyksen kumoamiseksi, tahdon sen viipymättä viranomaisille ilmoittaa.

Joukkoa, johon kuulun sekä paikkaani siinä, en jätä missään tilanteessa, vaan niin kauan kuin minussa voimia on, suoritan saamani tehtävän loppuun.

Lupaan käyttäytyä kunnollisesti ja ryhdikkäästi, totella esimiehiäni, noudattaa lakeja ja asetuksia sekä säilyttää hyvin minulle uskotut palvelussalaisuudet. Tahdon myös asetovereitani kohtaan olla suora ja auttavainen. Milloinkaan en sukulaisuuden, ystävyyden, kateuden, vihan tai pelon vuoksi enkä myöskään lahjojen tai muun syyn tähden toimi vastoin palvelusvelvollisuuttani.

Jos minut asetetaan esimiesasemaan, tahdon olla alaisiani kohtaan oikeudenmukainen, pitää huolta heidän hyvinvoinnistaan, hankkia tietoja heidän toiveistaan, olla heidän neuvonantajanaan ja ohjaajanaan sekä omasta puolestani pyrkiä olemaan heille hyvänä ja kannustavana esimerkkinä.

Kaiken tämän minä tahdon kunniani ja omantuntoni mukaan täyttää.

Lähde: Finlex

Katso Niko Rannan juttu (Seitsemän uutiset 18.8.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme