Mainos
Mainos

Mihkel Raud: Sininen on sinun taivaasi

Arvio: Pertti Nyberg

(Like 2011)

Päivä, jolloin kuuluisa saksalaisterroristi Ulrike Mainhoff astui Viron kamaralle, oli muuttava koko Viron historian. Mihkel Raudin kirja on humoristinen ja jännittävä kertomus, jossa erilaiset Virossa vellovat salaliittoteoriat muuttuvat todeksi ja terroristit todella pääsevät päämääräänsä.

Raudin kirjassa kuolee läjäpäin ihmisiä - toiset valtavissa terrori-iskuissa ja toiset muuten vain rekan yliajamina. Vaikka erityisesti lasten surmaamista paheksutaan, muutoin tappamiset, pommi-iskut ja raiskaukset soljuvat jerrycottonmaisen huumorin säestämänä.

"Sininen on sinun taivaasi" on täysin epäkorrekti ja groteski teos, josta on vaikea löytää selkeää sanomaa. Niin, tai löytyyhän sitä, sillä tässä nauretaan kaikille virolaisille päättömyyksille, jotka oikeastaan vain virolainen voi ymmärtää.

"Viron kansan tie on ollut hyvin mutkikas", kerrotaan saksalaiselle toimittajalle, joka yrittää ymmärtää tapahtunutta. Kuten sitä, että Waffen-SS-miehet olivat vielä 90-luvulla kansallissankareita ja vapaustaistelijoita. Tai että metsäveljet saattoivat olla yhtä julmia kuin punaiset.

Ehkä tässä nauretaan eniten virolaisille poliitikoille ja erityisen naurettavan sijan saa Viron suojelupoliisi kapo, jota Raud ei kunnioita ollenkaan. Hienointa on kuitenkin se, että kirjan kirjoittaja Mihkel Raud ironisoi myös itseään ja ammattiaan. Raud on nimittäin kuuluisa tv-toimittaja ja myös kirjan yksi päähenkilöistä on kuuluisa tv-toimittaja - jopa niin kuuluisa, että hänen täytyy tuoda se äänekkäästi esille joka käänteessä.

Viro elää hyvin erilaisessa historiallisessa ajassa kuin Suomi - ehkä voisi sanoa, että Viro elää samanlaisessa ajassa kuin me 50-luvulla tai 60-luvun alussa. Aivan samoin kuin Suomessa sota oli vielä muistissa, virolaiset muistavat neuvostomiehityksen ja aivan samoin kuin Suomessa 50-luvulla, yhteiskunta vaatii ehdotonta yksimielisyyttä jopa niin, että rasismia ei pidetä mitenkään kummallisena.

Raud iskee kirjallaan kiilaa tällaiseen ajatteluun - melkein kuvittelen, että Raud haluaisi virolaisten lopettavan jatkuvan jankutuksen erilaisista kuvitteellisista salaliitoista, sisäisistä ja ulkoisista. Paras tapa ironisoida virolaista ajattelua on kirjoittaa niin hävyttömän raudmaisen paisuttelevasti, että pahimmankin "oikeinajattelijan" on pakko nauraa itselleen.

Tai sitten tämä on vain hurja dekkari, joka on hauskasti kirjoitettu.

Ota näistä nyt sitten selvä.

Kirjoittaja on MTV3:n uutistuottaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme