Mainos
Mainos

Miika Nousiainen: Metsäjätti

(Otava)

Tuntuu mukavalta, kun löytää kirjailijan, joka tarkastelee maailmaa hieman samanlaisten ”silmälasien” takaa. Ehkä kyse on sukupolvikokemuksesta.

Miika Nousiaisen uusin kirja ”Metsäjätti” pureutuu globaaliin bisnekseen pienen teollisuuspaikkakunnan ihmisten kautta. Uutisista tuttu juttu: vanha tehdaspaikkakunta, sitoutuneet työntekijät ja kannattava tuotanto eivät merkitse mitään, kun yrityksen pörssikurssi pistetään nousuun.

”Moni on ollut tehtaalla töissä kolmekymmentä vuotta. Tehdas on aina käyttänyt valtaa, mutta ennen se otti myös vastuuta, ja patruuna antoi omistajuudelle kasvot.”

Muutoksen varjo heijastuu kaikkeen: ”Ennakkoluulon ja pelon yhdistämällä Törmälästä on kasvanut aistikkaan rasistinen kylä, joka valmistautuu katsomaan kieroon kaikkea uutta ja erilaista.”

Kirjan sivujuonne, ”luokkaretken” käsittely on kunnianhimoinen haaste. Mieleeni nousevat ruotsinsuomalaisen Susanna Alakosken teokset ”Sikala” ja ”Hyvää, vankilaa toivoo Jenni”. Ilmeisesti Miikka Nousiainen on kahden kulttuurin ihminen. Hänen esikoisteoksensa ”Vadelmavenepakolainen” käsitteli ruotsalaista kansankotihenkeä ja suomalaista osattomuuden tunnetta.

Suomessa luokkayhteiskuntakeskustelu ei ole ottanut tulta samalla tavoin kuin Ruotsissa, sillä suomalaiset kokevat olevansa kaikki yhtä suurta keskiluokkaa. Nousiaisen mielestä työväenluokalle on markkinoitu haaveena keskiluokkaisuus, mikä on vienyt heiltä joukkovoiman tunteen.

Luokkarakenteesta puhuminen on tabu. Suomalainen yhteiskunta mahdollistaa toistaiseksi vielä sosiaalisen kohoamisen koulutuksen kautta. ”Sanoivat meitä toisillemme luoduiksi…Olisivatpa arvanneet. Meissä ei ollut mitään samaa silloin. Minä tein vasta matkaani samankaltaisuuteen.”

Nousiaisen viesti luokkaretkeläiselle on kuitenkin se, että omia juuria on arvostettava, jotta pysyy kokonaisena.

Kansanedustaja, FT, MBA

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme