Mainos
Mainos

Miika Pölkki & Heikki Valkama: Sushikirja. Perijapanilaisesta supisuomalaiseen

Arvio: Terhi Hyvärinen

(Teos)

Tämä kirja on niin rakkaudella kirjoitettu, kuvattu ja taitettu, että sen sietäisi saada rutkasti palkintoja. Ensimmäisenä nyt ainakin ehdokkuus Tieto-Finlandiaan.

Pölkki ja Valkama ovat molemmat asuneet puolet elämästään Japanissa ja tuntevat aiheensa läpikotaisin. Eivätkä he tyydy vain kertomaan meille japanilaisesta sushikulttuurista, vaan esittelevät meille suomisushin!

Suomisusheihin käytetään esimerkiksi poroa, leivitettyjä neulamuikkuja, silliä, silakkaa, karitsaa, mätejä, meriahventa... Tekijät korostavat, että tärkeintä ovat laadukkaat ja ennen kaikkea tuoreet raaka-aineet.

Reseptien lisäksi lukija saa havainnolliset kuvaohjeet siitä, mitä japaniksi kirjoitetuissa sake-etiketeissä yleisimmin lukee, tai miten erilaisia sakekuppeja käytetään. Kuuma pallokalan evällä sekoitettava sake lämmittää talvi-iltoina Japanissa. Suomessa kirjoittajat suosittelevat käytettäväksi mateen pyrstöevää.

Kertakaikkiaan ihastuttava kirja. Kansikuvassa yhdistetään mainiosti Japaniin liittyvää estetiikkaa ja suomalaista käsityötä. Kannessa on esimerkiksi koivusta koverrettu suomalainen kuksa, ankeriasnigri, lakatut puupuikot ja Anu Penttisen lasialusta. Tyylikästä.

Esitelläänpä kirjassa maailman paras sushiravintolakin: Jirö Önon Sukiyabashi Jirõ Tokiossa. Sillä on kolme Michelin-tähteä ja 88-vuotias täydellisyyttä tavoitteleva omistaja, joka pyöräilee edelleen joka aamu kalatorille hakemaan parhaita kaloja. Kiehtovaa.

Loppuun asti viimeistellyssä kirjassa on mietelmiäkin, kuten ”Elämän kudos on sama, helskyttipä sitä nauraen tai itkien.” tai ”Apinakin putoaa puusta.” tai ”Kolme vuotta jaksaa vaikka kiven päällä”. Viimeinen on lohdutus oppipojalle, jonka tie sushimestariksi alkaa sillä, että ensimmäiset kolme vuotta pestään riisiä ja otetaan oppia mestareilta.

Terhi Hyvärinen on erikoistoimittaja MTV3:n kulttuuritoimituksessa. Kotimainen kirjallisuus oli aikoinaan yliopistossa hänen pääaineensa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme