Mainos
Mainos

Mika Honkalinna: Suuri Pöllö

(Omakustanne)

Tämä huuhkajasta kertova kirja on monella tapaa "erilainen" luontokirja. Kuvien lisäksi myös teksti koukuttaa. Honkalinnan tunnelmalliset ja lähes runolliset tekstit kuvausretkien olosuhteista ja havainnoista vievät lukijan kirjoittajan mukana luontoon. Vähän kuin huomaamatta lukija samalla tutustuu huuhkajiin ja niiden elämään. Kirjassa käydään läpi kaikki vuodenajat huuhkajametsässä ja -kalliolla. Metsän lisäksi päästään kurkistamaan cityhuuhkajien maailmaan ja huuhkajien vähemmän viehättävälle saalistuspaikalle eli kaatopaikalle.

Kirjan lopussa päästään jo filosofiselle tasolle pohtimaan huuhkajan luontoa.

Lukijana ilahduin vilpittömästi kirjan yllätyksellisyydestä ja uusista tasoista, joita taitavasti kirjoitetut tekstit toivat lukuelämykseen.

Kirjan kuvitus on harvinaisen monipuolinen. Honkalinna on nimenomaan kuvannut huuhkajaa ympäristössään. Useissa kuvissa itse lintu on vain pieni piste kuvan reunassa. Joissakin kuvissa on pelkkä maisema. Lukijana yritin ensin epätoivoisesti löytää huuhkajaa kaikista kuvista, mutta sitten ymmärsin, että kuvaaja on halunnut myös kuvilla kertoa huuhkajan elinpiiristä. Hienot lähikuvat linnusta ovat yhtä tärkeitä kuin kuvat kaatopaikalta tai pimeältä yötaivaalta.

Kokonaisuudessaan kirjassa ilahduttaa se, että se on paljon enemmän kuin perinteinen luontokuvakirja. Sitä voisi luonnehtia elämänmakuiseksi huuhkajakirjaksi. Kun omat huuhkajakokemukseni rajoittuvat cityhuuhkajiin, tämä kirja toi paljon uutta tietoa tuosta salaperäisestä linnusta. Nyt se kiehtoo entistä enemmän.

Päivi Mäki-Petäjä on MTV3 uutisten ympäristötoimittaja. Työkseen hän tekee luonto- ja ympäristöaiheisia juttuja uutisiin ja Huomenta Suomeen. Myös aihepiiriä koskettava kirjallisuus kiinnostaa, mutta aikaa lukemiseen jää harmittavan vähän.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme