Mainos
Mainos

Mikä ihmeen lomaraha?

Lomarahasta tai lomaltapaluurahasta sovitaan yleensä työehtosopimuksissa. Maksamisesta voidaan sopia myös työpaikkakohtaisissa sopimuksissa tai työntekijän omassa työsopimuksessa.

Lomarahan suuruus ja perusteet vaihtelevat työehtosopimuksittain, mutta yleensä lomaraha on 50 prosenttia rahana maksetusta lomapalkasta. Se maksetaan lomapalkan yhteydessä.

Jos työntekijän lomapalkan suuruus on esimerkiksi 3 000 euroa, lomaraha on 1 500 euroa.

Lomaraha on vakiintunut osa Suomen palkkausjärjestelmää. Lomarahaa eli lomaltapaluurahaa alettiin alun perin maksaa metalliliiton työntekijöille vuonna 1971.

Lomarahan kaltaisia järjestelmiä on käytössä myös muissa maissa. Muualla ne kulkevat yleensä nimellä 13. kuukauden palkka tai lomabonus.

Esimerkiksi Saksassa työnantajat maksavat yleisesti joulun alla työntekijöille 13. kuukauden palkan. Jotkut työntekijät voivat Saksassa olla oikeutettuja jopa 14. kuukauden palkkaan.

Samankaltaisia järjestelmiä on käytössä myös muun muassa Latinalaisessa Amerikassa ja Aasiassa. 

Ruotsissa lomaraha maksetaan samalla perusteella ja kesäloman yhteydessä kuten Suomessakin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme