Mainos
Mainos

Mikä mansikassa maksaa?

Mansikan satokausi on vilkkaimmillaan. Monelle viljelijälle jokainen uusi päivä on jännityksen paikka: millainen on sää ja millaiseksi määräytyy mansikan päivän hinta.

Tänään se liikkuu 3,5-5 euron haarukassa lajikkeesta ja marjan laadusta riippuen. Halvimmassa päässä ovat varhaissadon viimeiset marjat ja kalleimmassa uuden sadon priimat Polka-marjat.

Mansikan hinta määräytyy päiväkohtaisesti tukkutoreilla. Jotkut viljelijät jakelevat mansikkaa suoraan marketteihin. Suomessa on myös viljelijäomisteisia keräilyliikkeitä, jotka myyvät marjaa eteenpäin keskusliikkeille ja muille suurille tukkureille.

– Suurissa kaupungeissa myydään suurin osa sadosta, ja viljelmät taas ovat maakunnissa. Viljelijällä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia lähteä itse jakelemaan marjoja, vaan väliin tarvitaan tukkuliike, sanoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.

Poimintakustannukset suurin menoerä

Karkeasti voisi sanoa, että mansikanviljelijä saa mansikkakilosta yleensä noin viisi euroa: neljä euroa siitä menee tuotantokustannuksiin ja euro jää voitoksi.

Mansikanviljelyssä työvoima muodostaa ylivoimaisesti suurimman menoerän tuotantokustannuksista.

– Työvoimakustannukset ovat noin 60–65 prosenttia tuotantokustannuksista.

Poimintakustannus on 1,30 euroa sosiaalikuluinen per kilo. Kyse on maaseutualan työehtosopimuksen mukaisesta standardista.

Muita tuotantokustannuksia viljelijälle muodostuu mansikkakasvuston perustamisesta: taimet ja niiden istuttaminen maksavat, samoin muovitus rikkakasveja vastaan ja tihkukastelujärjestelmien ja koneiden hankinta.

– Tehokkaalla viljelmällä kasvusto joudutaan uusimaan kolmen vuoden välein. Se on suuri kustannus, kertoo Salo.

Marjanviljelijä Tommi Anttila Kokemäeltä sanoo, että kuluttajat eivät välitä pienikokoisista mansikoista. Tämän vuoksi taimistoa joudutaan uusimaan kolmen vuoden välein.

Suurimman osan, eli noin 60–70 prosenttia taimista, viljelijät hankkivat nykyään ulkomailta. Usein tuontitaimet ovat peräisin Hollannista.

– Hollannissa on tarjolla niitä lajikkeita, joita Suomessakin kasvatetaan. Hollantilaiset taimet on todettu täällä suht' hyviksi taimiksi. Etäisyydet Hollantiin ovat vielä kohtuulliset, ja taimien laatu melko hyvä, sanoo Salo.

Ulkolaisilla taimilla päästään myös keräämään satoa vuotta aikaisemmin kuin kotimaisilla taimilla.

Tuottajahinnat huomattavasti alhaisemmat kuin viime vuonna

Mansikanviljelijä on saanut tänä kesänä neljän viiden euron verran korvausta marjakilosta.

Salo muistuttaa, että pakkaustapa vaikuttaa olennaisesti hintaan.

– Parhaiten pakatut mansikat maksavat jo lähemmäs kymmenen euroa per kilo.

Hinnassa painaa se, onko mansikka pakattu viiden kilon laatikoihin vai vaikkapa kannellisiin litran tai puolen litran rasioihin.

Edellisvuosiin verrattuna tuottajahinnoissa ollaan selvästi viime vuotta alemmalla tasolla.

– Viime vuonna vastaavana ajankohtana tuottajahinta oli keskimäärin seitsemän euroa kilo. Nyt se on ollut keskimäärin 4,90 euroa per kilo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme