Mainos

Mika Myllylän tietojen urkintajuttu pian syyttäjille – "poikkeuksellinen tapaus"

Hiihtäjä Mika Myllylän tietojen urkinnasta epäillään 138 poliisia ja 19 muuta virkamiestä. Epäiltyjen poliisien määrä on esitutkinnassa kasvanut kahdella.

Urkintajutun tutkinnanjohtaja Krista Soukola Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastosta kertoo, että poliisien ja muiden virkamiesten epäillään syyllistyneen henkilörekisteririkokseen ja virkavelvollisuuden rikkomiseen heidän katsoessaan Myllylän tietoja ilman asianmukaista syytä. Myllylä löydettiin kuolleena kotoaan Kokkolassa heinäkuussa 2011.

– Pöytäkirjoja lähetetään syyttäjille syyteharkintaa varten eli jutun tutkinta on käytännössä ihan muutamaa tapausta lukuun ottamatta saatettu päätökseen, Soukola kertoo MTV3 Uutisille.

Osa katsoi tietoja uteliaisuudesta

Soukolan mukaan suurin osa poliiseista on kuulusteluissa kertonut tietojen kyselyn liittyvän heidän virkatehtäväänsä.

– Syyttäjien tehtäväksi sitten jää syyteharkinnassa arvioida, onko perustelu ollut oikea tai uskottava.

Pienehkö joukko poliiseista kertoi syynä olleen uteliaisuuden.

Alkujaan jutussa oli epäiltyjä lähes kaksisataa, mutta noin 50 poliisin kohdalla tietokyselyt ovat olleet lainmukaisia. Epäillyt ovat työskennelleet eri puolilla Suomea.

– Linjattiin toisen tutkinnanjohtajan kanssa, että poliisin normaalin operatiivisen toiminnan kannalta on asianmukaista, että kaikki sen poliisipiirin (Keski-Pohjanmaa ja Pietarsaari) poliisit ovat selvillä siitä, mitä poliisipiirissä on tapahtunut. Näin ollen heillä on ollut asianmukainen peruste katsoa tämä tutkintailmoitus.

Soukola muistuttaa, että kaikki poliisit, joiden kohdalla ei enää epäillä rikosta, eivät ole kyseisen poliisipiirin alueella toimivia poliiseja, vaan rikosepäily on voitu sulkea pois muilla syillä.

Epäiltyinä myös muita kuin poliiseja

19 epäillyistä on ollut muita kuin poliiseja. Suurin osa noista epäillyistä on ollut poliisilaitoksissa työskenteleviä vartijoita ja toimistosihteereitä, mutta joukossa on ollut myös yksittäisiä virkamiehiä Hätäkeskuslaitoksesta, Tullista, syyttäjänvirastosta ja Rajavartiolaitoksesta.

– Epäiltyjen toimenkuvat huomioiden tietojen katselun syyksi on usein mainittu uteliaisuus, jutun toinen tutkinnanjohtaja, rikosylikonstaapeli Kai Lakio keskusrikospoliisista kertoo.

Soukola arvelee, että syyttäjät tekevät asiassa päätöksiä kevään aikana, sillä henkilörekisteririkoksen syyteaika vanhentuu heinäkuun alussa.

Soukola mukaan Myllylän urkintatapaus on poikkeuksellinen, sillä tämä oli ensimmäinen sisäasiainministeriön poliisihallinnolle antaman lokitietojen seurannan toteutus.

– Poliisihallinto on saanut kaksi kertaa vuodessa tutkittavaksi julkisuudessa käsitellyn rikosasian ja siihen kohdistuneen kyselyvilkkauden poliisitietojärjestelmässä. Tämä oli ensimmäinen tapaus, josta kollaus tehtiin.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot