Mainos
Mainos

Mikä pännii? Päättäjät vastasivat kansalaisten kysymyksiin

Yleisö sai ottaa osaa MetropoliAreenan keskusteluihin. Yksi keskusteluohjelman osuus oli "mikä pännii", jossa päättäjät vastasivat kansalaisilta joko etukäteen tai paikan päällä kerättyihin kysymyksiin. Vastaajina olivat peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja HSL:n liikennepalveluiden osaston johtaja Reijo Mäkinen.

Vanha äitini on palvelutalossa huoneensa vanki, pelottaa tulla vanhaksi. Mihin arvoon vanhustenhoito laitetaan yhteiskunnassa?

Maria Guzenina-Richardson: Olen pohtinut, onko Suomelle kunnia vai häpeä, että joudumme tekemään erillislain, jotta ikääntyneiden ihmisten tarpeet huomioidaan. Päädyin siihen, että se on häpeä. Missään muussa maassa, missä tilastoja tehdään, ei ole tällaista lakia tarvittu. Tässä ei ole ainoastaan kyse rahasta vaan siitä, millä tavalla ihminen kohdataan. Ihminen ei saa olla vain esine, joka siirretään paikasta toiseen.

Helsingin bussit ovat täynnä, ajavat pysäkkien ohi, ilmastointi ei toimi. Milloin ne saadaan kuntoon?

Reijo Mäkinen: Ruuhka-aikaan kaikki haluavat töihin, silloin ei kaikille voi tarjota istumapaikkaa. Tunkkaisuusongelma saadaan kuntoon lähiaikoina, koska uusissa busseissa on ilmastointi. Vuoroja pitäisi saada niin, että kaikki mahtuisivat mukaan.

Espoo on yksityisautoilijoiden mekka?

Jukka Mäkelä: Tämä on väärä mielikuva. Espoossa autotiheys on toiseksi pienin Helsingin jälkeen. Meillä on toiseksi suurin käyttöaste joukkoliikenteessä. Ja edessä on valtavan suuri työ, kun vuonna 2015 Espoo siirtyy raiteille ja joukkoliikennevolyymit kasvavat. Liityntäliikenteeseen puolestaan suosittelen sähköautoja.

Miksi eläkeläiset eivät saa liikkua ilmaiseksi julkisissa kuntien tukemissa kulkuneuvoissa arkisin klo 17 jälkeen ja viikonloppuisin?

Jukka Mäkelä: Olen saanut tästä asiasta laajan kuntalaisaloitteen. Sitä pitää ikään kuin valmistella. Tämä on aloite, johon pitää aktiivisesti hakea ratkaisua.

Maria Guzenina-Richardson: Kovin ilahduttavaa, eikä lainkaan tyrmäävää. Kuiskinkin jo Jukalle, että pahastuuko hän, jos julkisesti sanon, että harkittaisiin. Mutta hän vastasikin näin ihan kysymättä!

Reijo Mäkinen: Puolet rahasta tulee kunnilta ja puolet lipputuloista. Jos kunnat ovat valmiita panostamaan, ei HSL pane vastaan.

Säilyykö Espoo itsenäisenä?

Jukka Mäkelä: Jos se meistä on kiinni, niin kyllä säilyy. Yhdistymistä ei tulisi tehdä pakolla, vaan hyvällä dialogilla, hyvällä vuorovaikutuksella kuntien kanssa.

Maria Guzenina-Richardson: Olen harmissani, että kuntauudistuskeskustelu on usein pakkonäkökulmasta. Pakolla ei olla mitään liittämässä, vaan nyt on käynnissä vasta selvitystyö. Itse espoolaisena olen samaa mieltä kuin Jukka.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme