Mainos
Mainos

Mikä täällä oikein haisee? Runsaasti havaintoja ulosteen ja oksennuksen hajusta eri puolelta Suomea

Ympäri Suomen ihmisiä on puhuttanut epämiellyttävä ulosteen haju. Johtava tutkija Pirkko Kortelainen Suomen ympäristokeskuksesta kertoo, että mahdollinen syy hajuun on erikoinen ja lauha talvi.

Ulosteen hajua muistuttavasta lemusta on raportoitu esimerkiksi Vaasassa ja Espoossa.

Pirkko Kortelainen kertoo, että mahdollinen syy on maa-aineksen mätäneminen, jota on epäilty ilmiön syyksi myös aiemmin. Hajoaminen nostattaa ilmaan rikin hajua.

– Olen itsekin joskus törmännyt tuohon ällöttävään hajuun, muistaakseni juuri kevätsulamisen aikoihin. Jonkinlainen hapeton hajoaminen tuli minunkin mieleen, hän kertoo.

Poikkeuksellinen talvi voi olla hajun takana

Kortelaisen mukaan ilmiö voi liittyä kuluneeseen talveen, joka poikkeuksellisesti on pitänyt sisällään toistuvaa sulamista ja jäätymistä. Ilkka-lehti tietää kertoa, että talvella maa on vähähappista ja märkää, mikä tarjoaa mätänemiselle sopivat olosuhteet. Kun maa on laajalti sula, pääsevät rikkihajut leviämään laajallekin.

Tiedossa ei ole, että hajua aiheuttaisi terveyshaittaa, jos epämiellyttävien tuoksahdusten aiheuttamaa mielipahaa ei terveyshaitaksi lasketa.

Myös Vihdissä kiusanneelle oksennuksen hajulle saattaa löytyä selitys luonnon kiertokulusta. Kortelainen muisti aiemman Ylen artikkelin, jossa Helsingin Esplanadin puistoa piinaava haju tunnustettiin voihapoksi, jonka hajua monesti kuvaillaan härskin voin ja oksennuksen lemuksi. Hajun taustalla olivat artikkelin käsityksen mukaan lehmuksista erittyvä mesikaste, jonka sokerit hajoavat mikrobien aiheuttaman käymisreaktion seurauksena. Myös voihapon haju on ihmisille vaaratonta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme