Mainos
Mainos

Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen, äänikirja

Viisitoista kirjaa lääkäri Sinuhen elämästä n. 1390-1335 eKr.

Arvio: Terhi Hyvärinen

(WSOY 2008) Lukija Lars Svedberg, tuottaja Jorma Malinen

Mika Waltarin vuonna 1945 julkaistu mestariteos Sinuhe egyptiläinen kertoo uskomattoman tarinan löytölapsesta, joka kasvaa köyhäinlääkärin poikana Thebassa. Hän ylenee Faaraon Kultaiseen taloon kuninkaalliseksi kallonporaajaksi ja neuvonantajaksi. Vaikka elämä kohtelee Sinuhea väliin kovasti, hän säilyttää aina ihmisyytensä.

Sinuhe on Suuri Tarina rakkaudesta ja intohimosta, pettymyksestä ja katkeruudesta, hulluudesta ja viisaudesta, nuoruudesta ja vanhuudesta. Siis ihmiselämän kaikesta ihanuudesta ja kurjuudesta.

Hyvin monille nuorille lukijoille Sinuhe on varmasti ollut ensimmäinen avaus aikuistenkirjallisuuden lumoon. Moni on tullut palanneeksi siihen usein myöhemminkin. Kaikille kirjanystäville se on siis tuttuakin tutumpi.

Äänikirjana se siksi toimiikin erinomaisesti. Tunne on tavallaan kuin lapsena, kun äiti luki tuttuja iltasatuja. Turvallista ja rauhoittavaa. Täydellistä kuunneltavaa esimerkiksi toipilaana; eikä tarvitse pelätä, että kirja heti päättyy, sillä cd-levyjä on 31 ja niiden yhteiskesto on 39 tuntia.

Mika Waltarin hitaasti aaltoileva lauserytmi ja Lars Svedbergin soinnikas ääni tuudittavat lukijan mukavaan rauhaan. Svedbergin tulkinta ei haparoi. Laadusta pitää Svedbergin lisäksi huolen Jorma Malinen, joka lienee tuottanut eniten äänikirjoja Suomessa.

Upeaa, että vuonna 2008 julkaistua äänikirjaklassikkoa on yhä saatavilla. Tällaisia hartaudella tehtyjä laatutöitä kaipaa lisää äänikirjamarkkinoille.

Kirjoittaja on erikoistoimittaja MTV3:n kulttuuritoimituksessa. Kotimainen kirjallisuus oli aikoinaan yliopistossa hänen pääaineensa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme