Mainos
Mainos

Mikko Porvali: Kadonnut Normandiassa

(Atena)

Suvuissa kiertää tunteita herättäviä tarinoita edesmenneistä. Suullisessa perimässä henkilökuvat tahtovat usein jäädä usvaisiksi ja niiden kohtalona on usein unohtua.

Mikko Porvali, sotahistoriaan perehtynyt rikoskomisario, on tutkimuksella saanut sukunsa menneisyydestä esiin hämmästyttävän paljon. Hän tutki suvun mysteeriä, Olavi Nenosta, isoäitinsä pikkuserkkua, josta tiedettiin vain kuolinsyy: kaatunut Normandiassa. Hän huomasi, että tarinaan kätkeytyi vaiettuja asioita. Aika tavallista suomalaisissa suvuissa.

Porvali on tehnyt ammattimiehen työtä, selvittänyt ja yhdistellyt langanpäitä. Olavi Nenosen elämäkerta saa alkunsa jo ennen tämän syntymää. Vuonna 1923 Kurkijoen värikkäillä maalismarkkinoilla tapahtuu henkirikos. Se kääntää Olavin elämän yllätykselliseen suuntaan, ensin pikkupoikana pakomatkalle Kanadaan ja siellä vartuttuaan liittoutuneiden sotilaaksi.

Porvali on kaivanut esiin Olavin vaiheita, penkonut Kanadan kansallisarkistoa ja palvelusasiakirjoja. Kirja kuvaa Nenosen toimintaa kanadalaisena sotilaana ja joukko-osaston toimintaa Normandiassa. On historiaa, faktoja, kartta ja valokuvia. Kirjoittaja kertoo ajasta kuin olisi sitä itse elänyt.

Sotamies Olavi Nenonen on iso ja raavas mies, ei mikään nyhverö. Sotilaskantakortin hienoilta näyttävät numerot eivät kuitenkaan merkitse ansioitumista. Ne viittaavat sotilasrikoslain kohtiin, joita riittää. Miehen koheltaminen vähenee sitä mukaa kun harjoitukset tiivistyvät ja maihinnousun ajankohta lähestyy.

Joukko-osaston päivät etulinjassa ovat juuri niin kaoottisia kuin voi kuvitella. Sotahistoriasta kiinnostuneen lukijan on hetkittäin vaikea pysyä joukkojen liikkeiden perässä, kun kartassa ei kaikkia paikkoja mainita. Miehet tuskin tiesivät tuolloin senkään vertaa.

Elämäkerrassa on sekä sodankäynnin että yhden miehen näkökulma. Kirjoittajan onkin pitänyt valita, missä määrin hän ottaa mukaan fiktiivista ainesta, sitä, mitä Olavi ehkä näki ja koki. Tasapaino toden ja tarun välillä onnistuu. Ratkaiseva Louvignyn taistelu kuvataan siten kuin se sotilaan näkökulmasta tapahtui. Miehiä kaatui Olavin komppaniasta runsaasti. Olavi löytyy vasta taistelun laannuttua.

Kirjaa voi suositella sukututkimuksesta ja historiasta kiinnostuneille. Sotamuistojen ja elämänvaiheiden kuvailu voi avata uusia näkökulmia myös kriittiselle historiantutkimukselle. Tällaisen palveluksen tekee Porvalikin.

Ulkosuomalaisten taistelu totalitarismia vastaan ei jäänyt Nenosen varaan. Liittoutuneiden riveissä heitä kaatui kymmeniä, ellei jopa satoja. Anglosaksista sotilasperinnettä on kiittäminen siitä, että joukko-osastoilla on pysyvät nimet ja yksittäisten sotilaiden vaiheisiin ulottuvat tarinat. Ilman niitä olisi Olavi Nenosenkin elämä häipynyt lopullisesti historian hämärään.

Valtiotieteilijä, oikeustieteen tohtori. Huovinen on toiminut vanhempana tutkijana Helsingin yliopiston Kansainvälisen talousoikeuden instituutissa. Aiemman uransa hän on tehnyt yritysviestinnän konsultoinnin parissa. Huovinen seuraa maailman ja lähiympäristön ilmiöitä, ja pohtii kriittisesti, mitä maailmassa todella tapahtuu.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme