Mainos
Mainos

Miksi EU ei auta Suomea Venäjän tonttikiistassa?

Suomalaisia kismittäneeseen Venäjän rajaseudun tonttiostokieltoon ei ole lähiaikoina luvassa parannusta. Tutkija Hanna Smith Ulkopoliittisesta instituutista muistuttaa, että Venäjän asettamassa kiellossa raja-alueiden tonttiostoille on kysymys Venäjän sisäisestä turvallisuudesta omien rajojensa kohdalla.

- Kielto ei koske pelkästään Suomen ja Venäjän raja-aluetta, vaan 380 eri aluetta. Venäjästä pyritään nyt rakentamaan niin sanottua turvallista linnaketta. Kyse on siis enemmän Venäjän sisäpolitiikasta kuin ulkopolitiikasta. Heidän tavoitteenaan on maa, missä on turvallista asua, totesi MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Smith.

Monia saattaa hämmentää se, miksi Suomi ei vetoa asiassa Euroopan unioniin kuten puukauppakiistassa. Smithin mukaan puukauppakiistaa ei voida kuitenkaan verrata tonttikiistaan.

- Puukauppa kuuluu kauppapolitiikkaan, jossa vallitsevat EU:n yhteiset pelisäännöt. EU:lla oli selvät intressit puukauppa-asiassa. Suomen ja Venäjän raja-aluekysymykset ovat puolestaan asioita, joista Suomen täytyy keskustella kahdenvälisesti Venäjän kanssa.

Tutkijan mukaan on mahdollista, että yksittäisissä tapauksissa tonttiostoista pystyttäisiin neuvottelemaan Venäjän kanssa.

- Tämä vie kuitenkin paljon diplomaattista energiaa, jolloin voi kysyä, että onko tavoitettu hyöty kaiken sen energian arvoista.

(MTV3)

Katso tutkija Hanna Smithin haastattelu: (Huomenta Suomi 9.2.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme