Mainos
Mainos

Miksi julkkiksia ei kiinnosta politiikka - asiantuntija vastaa

Julkkikset eivät ole eturintamassa tämän kevään vaalitaistossa. Puolueet asettavat uusia julkkiksia ehdolle hyvin maltillisesti, eikä heitä ole näkynyt erityisemmin vaalikampanjoinnissakaan.

MTV3:n vaaliasiantuntijan, Åbo Akademin tutkimusjohtajan Kimmo Grönlundin mukaan kyse ei kuitenkaan ole siitä, että puolueet olisivat alkaneet karttaa julkisuudesta tunnettuja ehdokkaita.

- Kyllä puolueet julkkiksia mielellään haalivat, jos vain saavat heidät kiinnostumaan asiastaan. Tällä hetkellä ehdokaslistoille ei kuitenkaan ole tunkua, sillä politiikka ei ammattina houkuta samalla tavalla kuin ennen. Syy on osaksi se, että ihmisten luottamus politiikkaan on vaalirahakohun myötä romahtanut, Grönlund arvioi.

Keskustalta karsiutunut, kokoomukseen tunkua

Suurista puolueista erityisesti keskustan listoilla on vain vähän julkkisehdokkaita: tunnettuja nimiä ovat lähinnä jo nyt eduskunnassa istuvat muusikko Mikko Alatalo ja entinen hiihtäjä Juha Mieto.

Perussuomalaisilla ja SDP:llä julkkisehdokkaita on noin puolenkymmentä, perussuomalaisilla alle viisi.

Suurin julkkisryntäys on kokoomuksen listoille, vaikka määrä jää alle kymmeneen. Kokoomuksen ehdokkaina on muun muassa entisiä urheilijoita ja kauneuskilpailuissa tunnetuksi tulleita naisia.

- Esimerkiksi urheilijoita on ollut ehdolla eri puolueilla tasaisesti jo vuosikymmenten ajan, mutta 2000-luvun julkkisehdokas on tyypillisemmin porvaripuolueen kuin vasemmiston listoilla, Grönlund sanoo.

Julkkisten vähyys ei tiedä puolueille välttämättä hyvää. Grönlundin mukaan puolueet hyötyvät julkkisehdokkaista, sillä suomalaisessa vaalijärjestelmässä puolueen lisäksi on löydettävä myös sopiva ehdokas.

- Tuttuus ja tunnettuus lisäävät mahdollisuuksia, että puolue saa ääniä listalleen. Yleensä puolueet kuitenkin pyrkivät siihen, etteivät julkkikset välttämättä pääisi läpi, vaan keräisivät tärkeitä ääniä listalle, Grönlund summaa.

Lue tästä lista ehdolle asettuvista julkkiksista:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme