Mainos
Mainos

Miksi juuri jääkiekko iskee suomalaisen sydämeen?

Vuoden 1995 ja viime kevään kultajuhlintaa katsoessa ei liene epäilystäkään siitä, että jääkiekko on suomalaisten suosikkilaji. Jääkiekkoilijat saivat sankarin vastaanoton, ja meno suomalaiskaupunkien kaduilla oli kuin karnevaaleissa konsanaan.

Mutta mikä juuri jääkiekossa vetoaa suomalaisiin? Monessa maassa jalkapallo on se laji, joka saa ihmiset hurmoksiin.

– Jääkiekko sopii luonteeltaan suomalaiselle luonteenlaadulle. Toki myös menestyskin on vuosien saatossa vaikuttanut sen suosioon, arvelee Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola.

– Jalkapallo on monessa maassa ykköslaji, koska sitä on helppo harrastaa missä vain. Jääkiekkoon tarvitaan se jää.

Kummolan mukaan jääkiekkoa seurataan tarkasti monessa muussakin Euroopan maassa.

– Jos ajatellaan esimerkiksi ylimmän sarjan katsojalukuja, niin Ruotsissa on tällä hetkellä aika lailla tasoissa jääkiekko ja jalkapallo. Sveitsissä jääkiekko on edellä, samoin Slovakiassa ja Tsekeissä. Suomi sen sijaan on selvästi "Euroopan Kanada", täällä jääkiekko on selkeästi ykköslaji.

Myös maahanmuuttajat juhlivat voittoa

Monessa kodissa pyöritetään edelleen vuoden 1995 jääkiekon MM-kilpailujen loppuottelua vanhalla videonauhurilla - toki viime kevään kultamatsia voi katsella jo vähän moderneimmilla laitteillakin.

– En tiedä, oliko 90-luvun taantuma edes vielä taittunut. Vuoden -95 voitolla oli erittäin suuri yhteiskunnallinen merkitys, se oli mukana taittamassa taantumaa ja antoi uskoa suomalaiselle yhteiskunnalle - viestin, että kyllä tästä noustaan, Kummola analysoi.

Tuoreimman voiton yhteiskunnallinen merkitys ei ole Kummolan mielestä niinkään taantuman taittamisessa. Hän näkee, että jääkiekon maailmanmestaruus vastasi juuri viime kevään kuumaan perunaan - maahanmuuttovastaisuuden lisääntymiseen.

– Keväällä oli nähtävissä, että myös maahanmuuttajat selkeästi ottivat mestaruuden omakseen. Uskon ja toivon, että voitto yhdisti Suomen kansaa. Taantuman taittamisen kannalta asiaa on vielä liian aikaista arvioida, aika näyttää.

Kummolan mukaan usein unohtuu, että jääkiekolla on henkisen puolen lisäksi iso merkitys työllisyyteen.

– Jääkiekolla on työllistäjänä myöskin erittäin suuri yhteiskunnallinen merkitys. Välittömästi jääkiekko työllistää noin 5000-6000 ihmistä ja välillisesti saman verran. Sitä voidaan jo kutsua teollisuuden haaraksi, Kummola sanoo.

Tieto kisojen selostajasta paljastetaan tänään. MTV3:n ja CANAL+:n tilaisuutta voi seurata suorana Katsomo-palvelussa klo 15.30. Lähetystä pääsee seuraamaan suorana myös MTV3 verkkouutisten kautta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme