Mainos
Mainos

Miksi räkä ei jo roisku?

Suomessa on tänä talvena vältytty vielä pahimmilta influenssaepidemioilta. Toistaiseksi epidemioita on nähty lähinnä varuskunnissa.

Miksi Suomessa ei ole vielä räkä roiskunut sen pahemmin, THL:n ylilääkäri Markku Kuusi?

- Kausi-influenssan sesonki vaihtelee aina vuosittain. Se saattaa joskus alkaa jo ennen joulua, mutta useimmiten se lähtee vasta tässä tammi-maaliskuun välissä liikkeelle. Nyt ei olla vielä sitten ihan siinä vaiheessa. Siihen viittaavat myös tiedot tuolta muualta maailmasta, muutamassa maassa tilanne on jo kohtuullisen aktiivinen. Mutta useimmissa maissa ei influenssaepidemia ole vielä lähtenyt liikkeelle.

Onko säällä ollut vaikutusta asiaan? Vaikka ilmat ovat olleetkin kylmiä, niin lämpötilat eivät ole kauheasti heitelleet ja lisäksi ilma on ollut kuivaa?

En yhdistäisi sitä tähän säätilaan kuitenkaan. Kyllä se influenssa sieltä aikanaan tulee, oli sitten lämmin tai kylmä.

Ovatko rokotukset sitten auttaneet?

Rokotuksilla on varmasti ja toivottavasti vaikutusta siinä vaiheessa, kun tämä A-influenssaepidemia tulee meille. Näyttää siltä, että kyseessä on sama sikainfluenssavirus, joka aiheutti toissasyksynä paljon sairastumisia. Ja rokotteen pitäisi varsin hyvin suojata tältä virukselta.

Paljonko rokotuksia tänä talvena on otettu?

Tarkkaa tilastotietoa minulla ei nyt tässä ole, mutta tietyiltä paikoilta on tullut sellaista viestiä, että kyllä sitä rokotetta voisi vähän aktiivisemminkin ottaa. Ja kyllä sen rokotteen vieläkin ehtii käydä hakemassa, jos kuuluu näihin riskiryhmiin.

Lähde: THL

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme