Mainos
Mainos

Milla Hannula: Maassa maan tavalla, maahanmuuttokritiikin lyhyt historia

(Otava)

Juntit eivät pelkää leimautumista.

Joukoltaan varsin vähälukuinen, mutta netin keskustelupalstoilla sitäkin äänekkäämpi ns. maahanmuuttokriitikoiden joukkio on saanut lyhyen historiansa kovien kansien väliin.

Asialla on kolmekymppinen valtiotieteen maisteri Milla Hannula, joka kirjassaan Maassa maan tavalla: maahanmuuttokritiikin lyhyt historia (OTAVA) selventää muukalaiskammoisten nuorten edesottamuksia sekä myös oman maailmankuvansa muokkaantumista nationalistisen Suomen Sisu-järjestön riveissä.

Melko ison huomion tässä kevythistoriikissa saa myös Homma-forum, verkkoyhteisö, jossa kukin maahanmuuttokriitikko voi käydä laukomassa kommenttejaan nimimerkin suojissa.

Lisäksi Hannula ruotii maahanmuuttokriittistä poliittista lähihistoriaa aina Sulo Aittoniemen ja edesmenneen Tony Halmeen möläytysten kautta Perussuomalaisten nousuun.

Soppaa täydentää erään maahanmuuttokriitikon haastattelu. Haastateltu kertoo, miten hänen maailmankuvansa muuttui suvaitsevasta nuivaksi hänen työskenneltyään pakolaisten vastaanottokeskuksessa.

Koko opuksen kantava perusteema on selittäminen.

Hannula selittää kuin otsa hiessä, miten maahanmuuttokriittisyys voi olla ihan järkevän nuoren suomalaisen vastaus globalisaation haasteisiin, yhteisöllisyyden lähde eikä missään nimessä suoranaista rasismia.

Kirjassa toki viitataan maahanmuuttokriittisen keskustelun epäloogisuuksiin ja suoranaisiin vihapuheisiin, jotka kirjoittaja laiskasti tuomitsee.

Parhaan analyysin viiteryhmästään tarjoilee kuin vahingossa kirjoittaja itse.

Hannulan mielestä hänet ja kaltaisensa on leimattu mielipiteidensä takia junteiksi.

Mielipiteitään he eivät kuitenkaan aio muuttaa. Hannulan mielestä maahanmuuttokammoiset siis voivat aivan hyvin kantaa poltinmerkkiään ylpeinä silläkin uhalla, että työpaikka tai apuraha jää äärinäkemysten takia saamatta.

Kirja julkaistiin alkuvuonna 2011, mutta se jäi vähälle huomiolle.

Näin suvaitsevaisena eurokansalaisena sanoisin, että kirja on helppolukuinen ja sopii mainiosti esimerkiksi krapulalukemiseksi. Lukemisen jälkeen kirjan voi heittää takkaan.

Kommentoija on MTV3 Uutisten kotimaantoimittaja.

Hän mielellään kaiken käsiinsä saavan uuden tietokirjallisuuden.

Lukuharrastuksen tiellä on usein työ-perhe-ja sosiaalinen elämä, joten aivan kevyin perustein hän ei kirjaan tartu.

Hän myös mielellään kritisoi lukemaansa, koska tietää ettei itse olisi kovinkaan hyvä kirjailija.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme