Mainos
Mainos

Millä kulkupelillä joulureissu kannattaa tehdä? Katso vertailu

Taas on se aika vuodesta, kun monessa perheessä tuskaillaan joulunajan matkustamisen kanssa. Voi olla, että sukulaissuhteet vievät eteläsuomalaisia pohjoiseen, tai sitten perhe haluaa jouluhässäkkää karkuun johonkin pohjoisen lomakohteeseen.

Vertailussa nelihenkinen perhe - kaksi aikuista ja kaksi alaikäistä lasta - matkustaa kolmeen kohteeseen Helsingistä. Lähtö on aatonaattona 23.12. ja paluu uudenvuoden jälkeen 3.1. Hintavertailussa on otettu huomioon myös paluumatka.

Vertailussa perheellä on käytössään keskikokoinen, bensiinikäyttöinen perheauto. Matka-ajat on ilmoitettu ilman taukoja.

Helsinki-Rovaniemi-Helsinki

Autolla Helsingistä Rovaniemelle matkustava perhe joutuu varaamaan aikaa ainakin 10 tuntia 30 minuuttia. Sama matka on luonnollisesti edessä tammikuun alussa. Matkakustannukset jäävät kuitenkin vertailun pienimmiksi - bensaan kuluu rahaa yhteensä noin 155 euroa.

Lentokoneella on nopeinta hurauttaa perille - matka-aika on vain 1 tunti 20 minuuttia - mutta huomioon on toki otettava lentokentillä vietettävä aika sekä siirtymät kotoa kentälle ja kentältä lomapaikkaan. Hintaa lentomatkoille kuitenkin tulee - nelihenkisen perheen tili kevenee lähes 900 euroa (894,86 euroa).

Junalla matkustamiseen on parikin vaihtoehtoa - voi mennä päiväjunalla tai yöjunalla. Ajallisesti perhe ei kuitenkaan junalla voita mitään - yöjunalla matka vie 12 tuntia ja 30 minuuttia, päiväjunalla noin 10 tuntia. Hintakin tuplautuu verrattuna autolla matkustamiseen - päiväjuna rokottaa lompakkoa 335 euroa ja yöjuna joko 409 euroa (jos koko perhe ahtautuu yhteen makuuhyttiin) tai 666 euroa (jos tarvitaan kaksi makuuhyttiä).

Helsinki-Oulu-Helsinki

Halvimmalla Ouluun pääsee Helsingistä autolla, mutta aikaa pitää varata kahdeksan tuntia. Lentokoneella matka-aika on vain tunti 15 minuuttia, mutta perheen matkabudjetti pienenee tuolloin 433, 80 euroa.

Junalla matkustaminen on helppoa, mutta ei kovin nopeaa eikä halpaa - matka-aika on yöjunalla yhdeksän ja päiväjunalla seitsemän tuntia. Yöjunalla ja kahdessa makuuhytissä matkustaminen on jopa lentämistä kalliimpaa (602 euroa, yhdessä hytissä 366 euroa), päivällä pääsee hieman halvemmalla (292 euroa).

Helsinki-Kuopio-Helsinki

Kuopioon matkustettaessa auto onkin taas junaa hitaampi vaihtoehto, tosin halvin se on edelleen. Henkilöautolla menevä perhe häviää junalle matka-ajassa kymmenkunta minuuttia, mutta tässäkin tapauksessa on otettava huomioon se, että autolla pääsee ovelta ovelle.

Juna on myös kalliimpi vaihtoehto kuin auto, 73 euroa autolla ja 236 euroa junalla.

Lentokone on nopein, sillä menee Kuopioon vain tunti, mutta edestakainen matka Kuopioon rokottaa lompakkoa jo yli 1000 euroa.

Matkustusvälinettä valittaessa kannattaakin miettiä kulkupelinsä ympäristövaikutuksia, matka-aikaa kokonaisuudessaan sekä kustannuksia, joita matka tuo. Lisäksi sää vaikuttaa - esimerkiksi kunnon lumimyräkässä autolla ajaminen hidastuu ja vaarat kasvavat.

Jos mielii reissuun junalla tai lentokoneella, kannattaa olla lippujen suhteen ajoissa liikkeellä. Edullisimmat paikat alkavat olla loppuunmyytyjä.

Millä periaatteilla teidän perhe valitsee joulun kulkupelin?

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme