Mainos
Mainos

Milloin kevät alkaa? - Vuonna 2007 tähän aikaan + 17,5

Moni odottaa jo kärsimättömästi säiden lämpenemistä ja kevään alkamista. Viikonlopuksi luvattu hyinen viima ja lumisateet eivät kuitenkaan juuri anna toivoa keväästä.

Ilmatieteenlaitoksen meteorologin Henriikka Simolan mukaan Suomessa on tällä hetkellä hieman tavanomaista kylmempää.

- Keskimäärin päivälämpötilat ovat tässä vaiheessa vuotta eteläisessä Suomessa kolme astetta ja keskiosissa puolitoista astetta plussan puolella. Lapissa puolestaan ylimmät lämpötilat ovat maaliskuussa vielä tässä vaiheessa usein pakkasella. Eli maaliskuun loppu on tänä vuonna hieman keskimääräistä kylmempi, sanoo Simola.

Erityisen hyytävältä kevät tuntuu, jos sitä vertaa vuoden 2007 maaliskuuhun. Tuolloin Suomessa oli ennätyslämmin maaliskuun loppu ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla korkein mitattu lämpötila oli peräti 17,5 astetta.

Lunta tavanomaista enemmän

Koko maata peittävä lumipeite ei myöskään juuri anna lupauksia kevään saapumisesta.

Ilmatieteenlaitoksen tilastot osoittavat, että keskimäärin pysyvä lumipeite on sulanut etelässä maasta pois maaliskuun lopussa ja Keski-Suomessa yleensä huhtikuun loppuun mennessä. Pohjois-Lapissa lumen sulamista saadaan odottaa jopa kesäkuun alkuun saakka.

Nyt lunta on selvästi normaalia enemmän.

- Jos katsotaan tilastoista maaliskuun loppua, niin rannikolta pysyvä lumipeite on usein näihin aikoihin jo sulamassa. Etelässä sisämaassa on tähän aikaan yleensä lunta 15 - 20 senttimetriä, kun tällä hetkellä lunta on paikoin vielä yli puoli metriä.

Toisaalta viime vuonna oli tässä vaiheessa paikoin vielä enemmänkin lunta, muistuttaa Simola.

Virallinen kevään määritelmä

Tavallinen kaduntallaaja määrittelee kevään usein mutu-tuntumalta. Jollekin kevät on silloin, kun aurinko lämmittää ja viimeiset lumet sulavat kadulta. Toinen pitää ensimmäistä leskenlehteä varmimpana kevään alkamisen merkkinä.

Ilmatieteenlaitoksella on kuitenkin aivan virallinen määritelmä sille, milloin kevät alkaa.

- Kevät on alkanut, kun vuorokauden keskilämpötila on noussut pysyvästi nollan yläpuolelle, sanoo Simola.

Virallisesti kevät ei siis ole vielä alkanut, vaikka tässä kuussa onkin ollut yksittäisiä päiviä, jolloin vuorokauden keskilämpötila on ollut nollan yläpuolella.

- Kevät tulee etelässä yleensä näihin aikoihin, pohjoisessa kevättä saa puolestaan odotella vielä reilun kuukauden, summaa Simola.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme