Mainos

Miltä tuntuu olla vanhus? Se selviää pukemalla ylle ikäpuku

Väestön ikääntyminen asettaa rakennetun ympäristön suunnittelulle uusia vaatimuksia. Esteettömyyden vaatimus korostuu.

– Esteettömyys tarkoittaa rakennetun ympäristön esteettömyyttä, tiedon ja palvelujen saavutettavuutta ja tuotteiden käytettävyyttä, tiivistää markkinointi- ja viestintäpäällikkö Terhi Tamminen Avaavasta.

Käytännössä tämä tarkoittaa paitsi leveitä ovia ja matalia kynnyksiä myös toimivaa valaistusta, tilan havainnoimista helpottavia värejä ja kontrasteja, kuulemista helpottavaa äänimaailmaa sekä selkeitä opasteita.

Saksalaisessa teollisuudessa on jo pitkään ollut käytössä Ageman-niminen ikäpuku, jonka avulla suunnittelija saa omakohtaista tuntumaa iän mukanaan tuomiin rajoituksiin. Nyt ikäpuku on Suomessakin. Puku itsessään painaa kymmenisen kiloa, ja sen alle puetaan liikeratoja haittaavia tukia ja lisäpainoja.

Lisäksi korville tulee kuulosuojaimet, jotka haittaavat kuulemista. Silmien eteen tulee värillinen pleksi, joka syö näkökentän terävyyttä ja kadottaa kontrasteja.

– Tämä toimii ikään kuin sillanrakentajana eri sukupolvien välillä. Tällä tavalla nuoremmatkin päättäjät ja suunnittelijat ymmärtävät yhä paremmin iän mukanaan tuomia haittoja ja osaavat ottaa ne työssään huomioon, sanoo Tamminen.

"Esteettömyys helpottaa kaikkien elämää"

Esteettömän ympäristön rakentaminen ei tarkoita sitä, että koko yhteiskunta rakennettaisiin yhdeksi suureksi vanhustentaloksi.

– Esteettömyys helpottaa kaikkien elämää. Olipa sitten vanhus, pikku lapsi tai taakkaa kantava henkilö. Esteettömyys vähentää tapaturmariskiä ja parantaa viihtyisyyttä, sanoo Tamminen.

Tamminen muistuttaa myös, että mitä varhaisemmassa vaiheessa suunnittelua esteettömyyden vaatimus otetaan osaksi ajattelua, sen huomaamattomampi se on lopputuloksessa.

– Esimerkiksi automaattisesti toimivat kauppojen liukuovet ovat osa esteettömyyttä, mutta ei niitä kukaan miellä päälleliimatuiksi vanhusvarusteiksi.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot