Mainos
Mainos

Mimi Alford: Salaisuus sydämessäni. Presidentti Kennedy ja minä

Arvio: Minna Karila

(Otava, suomentanut Sami Heino)

19-vuotias Mimi Beardsley oli yläluokkaisen newjerseyläisen perheen tytär, joka saa paikan Valkoisen talon lehdistöosaston harjoittelijana vuonna 1962. Hetken kuluttua hän on presidentti John F. Kennedyn rakastajatar. Salaisuus sydämessäni -kirjassa Mimi Alford muistelee, kuinka hän 50 vuotta sitten lumoutui John F. Kennedyn karismasta ja vallasta ja kuinka tuo lyhyt suhde on varjostanut hänen aikuiselämäänsä.

1960-luvulla hyviin tapoihin ja sivistykseen ei kuulunut puhua seksistä. Presidentin neuvonantajat myös vaiensivat tehokkaasti turhan uteliaasti nuuskivan lehdistön. Vuonna 1962 USA:n presidentillä oli sellainen erikoiselta kuulostava asia kuin yksityiselämä. Nykyisin Valkoisen talon harjoittelija ei voisi osallistua presidentin virkamatkoille ilman skandaalinkäryä tai todella päteviä selityksiä. Tuona häveliäisyyden ja viattomuuden aikana Yhdysvaltain presidentti saattoi soitella Michael Carterin nimellä entisen harjoittelijansa opiskelija-asuntolaan ja käskeä läheisen neuvonantajansa Dave Powersin järjestelemään yksityisiä tapaamisia Valkoisen talon uima-altaalle, jotka sitten päättyivät JFK:n makuuhuoneeseen.

Alfordin kirja on tehty tirkistelijöille ja juoruja janoaville. Mehukkaita juoruja siinä on kuitenkin kovin vähän. Kennedyn maine naistenkaatajanahan tunnetaan entuudestaan hyvin. Parhaiten Alford onnistuu kuvaillessaan aikaa, jolloin presidentillä saattoi olla oma Monica Lewinskynsä - tai luultavasti monta sellaista - ilman että kukaan tiesi tai ainakaan puhui asiasta julkisesti. Erilaisten rinnakaiselämien viettäminen ei suurvallan johtajalta enää onnistuisi. Politiikkaan viitataan vain silloin tällöin, mutta tuskinpa kukaan hankkii Alfordin kirjaa oppiakseen jotakin uutta Yhdysvaltain poliittisesta historiasta.

Kennedyn ailahteleva luonne tulee muistelmista hyvin ilmi. Mutta onneksi Salaisuus sydämessäni ei ole kirja, jossa Alford heittäytyisi uhrin osaan ja ruikuttaisi kovaa kohtaloaan, kauhistelisi presidentin seksuaalista vallankäyttöä. Kirjoittaja myöntää olleensa hyvin ihastunut Kennedyyn vaikka samanaikaisesti tajusikin täysin, ettei suhde voisi koskaan johtaa mihinkään, olihan presidentillä myös vaimo ja kaksi lasta. Mimi on nuori ja naiivi, hän ei koskaan tapaa Jackie Kennedyä eikä vaivaa päätään miettimällä petetyn vaimon tunteita. Syksyllä vuonna 1963 Mimi Beardsley kihlautuu ja seksisuhde Kennedyyn alkaa hiipua. He tapaavat kuitenkin presidentin salamurhaan saakka.

Mimi Alfordin salaisuus paljastui 10 vuotta sitten. Kirjan lopussa on paljon selittelyä, jonkinlaisen synninpäästön ja myötätunnon kalastelun makua. Alford antaa ymmärtää, että hänen oli pakko kirjoittaa kirjansa. Mutta tuskin hän sitä aivan ilmaiseksi on kirjoittanut. Kielellisesti kirja on sujuva, olisikohan Alfordilla ollut apunaan haamukirjoittaja?

En voi työssäni tehdä juttuja vain suosikkikirjailijoistani, sillä oma kirjamakuni ei edusta koko kansan makua. Huomenta Suomen kirja-aamujen vieraita ja juttuja suunnitellessani löydän joskus kirjailijoita, joiden maailmaan jään onnellisesti koukkuun. En koskaan koe, että tuhlaisin lukiessa aikaani. Lähinnä yritän olla ahdistumatta niistä lukuisista hienoista kirjoista, joita en luultavasti koskaan ehdi lukea.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme