Mainos
Mainos

Min Historia. Jag är Zlatan Ibrahimović. Berättad för David Lagerkrantz

Arvio: Janne Hopsu

(Albert Bonniers förlag. 418 s.)

Zlatan ei ole Ruotsia, mutta Ruotsi tulee osaksi Zlatania. Vertaus on muunnos länsinaapurin suuren pojan, huippujalkapalloilija Zlatan Ibrahimovićin heitosta ”poika voi lähteä pois Rosengårdista, mutta Rosengård ei lähde koskaan pojasta”. Lausahdus muuten löytyy kirjoitettuna malmölaiseen alikulkusiltaan Zlatanin lapsuudenmaisemissa. Siitä on sympaattinen kuva Zlatan-kirjassa.

Zlatanin elämä sen sijaan ei ole sympaattinen, sillä itsensä sympaattisena näkevä Ruotsi ei kohdellut Zlatanin Balkanilta lähtöisin olevaa perhettä sillä tavoin. Zlatan ei myöskään ole maailman sympaattisin persoona. Ainakaan julkisuudessa. Yksityiselämästään hän kuitenkin kertoo melko vähän, vaikka osoittautuu kahden pojan rakastavaksi isäksi. Luultavasti myös hyväksi puolisoksi, mutta itsellisen, modernin ja kovasti työtä tehneen Helena-vaimon rooli jää kirjassa perinteiksi; miljoonia jaloillaan ansaitsevan miehensä hoivaajaksi ja taustatueksi. Perin epäruotsalainen naisen rooli siis. Toisaalta, kirjahan on Jag är Zlatan.

Jalat ovatkin Zlatanin työväenluokkaisen tarinan työkalu. Siinä missä hänen vanhempansa ja muiden rosengårdilaisten kädet ovat rankasta ja pienituloisesta työstä kovettuneet (jos on töitä ollut), on Zlatanin jalat merkitty lukemattomilla vastustajien potkuilla, varpaille astumisilla ja muilla tälleillä. Zlatan onkin teettänyt jalkateristään pohjoismaalaisia ärsyttävän itsetuntonsa mittaisen valokuvan ja ripustanut sen Malmön-kotinsa seinälle. Samat jalat löytyvät myös kirjasta. Yli kolmekymppinen jalkapalloilija on jo veteraani, ja Eurooppaa kiertänyt Ibra – kuten Espanjassa ja italiassa kutsutaan – on kokenut paljon.

Zlatan ei ole koskaan tuntenut kuuluvansa täysin joukkoon. Hänen ei koskaan annettu täysin tuntea kuuluvansa ruotsalaisuuteen. Zlatania ajaa kentällä, pukukopissa, harjoituksissa ja sopimusneuvotteluissa viha, raivo ja oveluus. On pärjättävä, ja työ on tehtävä itse, aina alusta asti uudelleen ja uudelleen. Maahanmuuttajataustaisen on todistettava itsensä ja kunnollisuutensa monin verroin paremmin kuin kanta-asukkaiden. Rosengård pysyy pojassa ja aikuisessa miehessä. ”Vihaan sitä että joukosta erottuvat yritetään painaa maan rakoon.”

Tätä nykyä Ruotsi ainakin enimmäkseen rakastaa Zlatania jalkapalloilijana, mutta Zlatanin tunteet eivät ole yhtä hellät, vaikka pehmentymistä on tapahtunut ikääntymisen myötä.

Ja onhan Zlatan myös ruotsalaistunut. Hän lepertelee lapsilleen ”snälla dig, anna tai tee sitä ja tätä…”. Lapsena hellyyttä ei jaettu fyysisesti eikä verbaalisesti. Siinä missä Zlatan halaa lapsiaan, häntä kurmotettiin lapsena puukauhalla ja milloin millä käteen sattuvalla esineellä. Kielenkäyttö oli karkeaa. Jääkaapin on aina oltava pakonomaisesti täynnä ruokaa, sillä lapsena Zlatanin vatsa oli monasti tyhjä.

Hän kuvaa avoimesti kenestä pitää ja kenelle kantaa kaunaa. Hänen unelmansa Barcelonan paidassa muuttui painajaiseksi, koska joukkueen valmentajan Pep Guardiolan filosofiaan kuului, ettei kukaan hänen pelaajistaan saanut leveillä miljoonillaan. Zlatan tuntui kuin olisi ollut takaisin pikkuporvarillisessa Ruotsissa. Hänen on pakko päästä räjähtämään aika ajoin.

Zlatan on myös palannut Ruotsin maajoukkuepaitaan. Suomi sai sen tuta. Kannattaa seurata kesän EM-kisoja Puolassa ja Ukrainassa. Siellä pelaa ehkä kaikkien aikojen suurin ruotsalainen jalkapalloilija. Ja Ruotsi on hyvä futismaa.

Zlatan on aina ajatellut ja ajanut härskisti omaa uraansa. Veikkaan että hän siirtyy pian rahan perässä Manchester Cityyn, tai puolijumalansa José Mourinhon johtamaan Real Madridiin.

Zlatanin tarina imee mukaansa, koska se on hänen kertomansa. Se ei ole lagom. Siitä kertoo kuva, missä Zlatan istuu linnanomistajan elkein Malmön-kotinsa sohvalla. Rehvakas, epäruotsalainen jättiego, menestyksensä ansainnut.

Kirjoittaja on MTV3:n ulkomaantoimittaja, joka nauttii lukulampun valosta. Käsissä kuluu runsaasti faktaa historiasta ajankohtaisiin ja akuutteihin aiheisiin. Kansainvälistä politiikkaa, kulttuuria, yhteiskuntaa, jalkapalloa. Fiktio on ovi. Kestosuosikkeja mm. Proust, Thomas Mann, Kjell Westö. Hyvät kirjat viljelevät ajattelua.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme