Mainos
Mainos

Ministeri: Ei voi olla oikein, että kolmen vuoden välein raiskaa ensikertalaisena

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen ehdottaa, että rikoslain käsitettä ensikertalaisuudesta harkittaisiin uudelleen.

Nykylain mukaan rikollinen lasketaan ensikertalaiseksi, kun edellisestä tuomiosta on kulunut kolme vuotta.

- Rikoksen voi tehdä vain yhden kerran ensimmäistä kertaa. Ei voi olla oikein, että kolmen vuoden välein raiskaa ensikertalaisena, Räsänen sanoi KD:n Etelä-Savon piirin kokouksessa Joroisissa.

 Räsäsen mukaan teoilla pitää olla seuraus, vaikka teko olisi ensimmäinen.

 - Yleisen oikeustajun mukaan se, että joku tappaa ensimmäisen kerran, ei ole peruste päästää tekijää lyhyellä vankeudessa istumisella. Siksi vakavien henkilöön kohdistuvien rikosten kohdalla ensikertalaisuus voitaisiin harkitusti poistaa kokonaankin ja muiden kohdalla pidentää aika takaisin viiteen vuoteen, Räsänen toteaa.

Vankeinhoidollisesti ensikertaisena pidetään vankia, joka rikoksen tekopäivää edeltäneiden kolmen vuoden aikana ei ole suorittanut vankeusrangaistusta. Vankeusrangaistuksesta ehdonalaiseen vapautumista koskeva säännös vaati aluksi viiden vuoden kulumista vankilasta vapautumisen ja uuden rikoksen välillä. Vuonna 1976 viiden vuoden aika muutettiin kolmeksi.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot