Mainos
Mainos

Ministeri: Homottelun aika on ohi

Hallituksen tänään julkistetun tasa-arvo-ohjelman tavoitteita ovat naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen sekä naisten ja miesten palkkaeron pienentäminen. Tasa-arvoasioista vastaava ministeri Stefan Wallin (Rkp) korosti, että tasa-arvon lähtökohdat ovat kolme K:ta: koulut, kaverit ja koti.

- Omalta tyttäreltäni kysyttiin jo päiväkodissa, että onko sinun isäsi tyttö, kun sillä on vaaleanpunainen skraga. Pitää kysyä, mistä tällaiset kysymykset johtuvat, Wallin sanoi ohjelman julkistustilaisuudessa.

- Olisi myös korkea aika, että saataisiin homottelulle koulussa loppu, hän lisäsi.

Wallin kertoi osallistuneensa äskettäin kansainväliseen kokoukseen, jossa toimittaja ihmetteli, miksi Suomessa tasa-arvoasioita hoitaa mies.

- Mietin vastausta hetken ja sanoin, että niin kauan kun tuollaisia kysymyksiä esitetään, pitää näitä asioita hoitaa, Wallin kertoi.

Naisten euro 80 senttiä

Tasa-arvo-ohjelmaan on listattu hyvin yleisluontoisia tavoitteita, kuten sukupuolinäkökulman virtaviivaistaminen, tasa-arvotietoisuuden lisääminen, segregaation lieventäminen ja tasa-arvotyön resurssien vahvistaminen.

Konkreettisia tavoitteitakin on kuitenkin mahtunut ohjelmaan. Naisten ja miesten välistä palkkaero halutaan pienentää 15:een prosenttiin vuoteen 2015 mennessä.

- Voisi sanoa, että tämä tahti ei päätä huimaa. Seitsemän vuoden aikana pitäisi siis kuroa umpeen viisi prosenttiyksikköä, kun ollaan vuosikymmenet oltu tämän 80 prosentin tasolla, Wallin sanoo.

Toinen tavoite on pitää naispuolisten hallitusten jäsenten osuus 40 prosentissa valtionyhtiöissä ja valtion osakkuusyhtiöissä. Jo nyt osuus on lähellä 40:ää prosenttia.

Wallin haluaisi myös huomattavasti nykyistä enemmän naisia yksityisten yritysten johtoon, mutta tyytyy tässä vaiheessa vain patistelemaan yrityksiä tasa-arvotalkoisiin. Hän uskoo, että negatiivinen julkisuus pitää huolen siitä, että naisten osuus johtopaikoilla nousee nykyisestä.

- Toivoisin, että kaikki vastuulliset toimijat kantaisivat kortensa kekoon, myös ajatellen omaa imagoaan. Miettien, miltä se näyttää ulospäin, että on liian vähän naisia pörssiyhtiöiden hallituksissa tai johtavilla paikoilla.

Väkivallan vähentämiseen perustetaan oma yksikkö

Naisiin kohdistuva väkivalta ei ole vähentynyt Suomessa kymmenessä vuodessa lainkaan. Tasa-arvo-ohjelman tavoitteena on vähentää naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Wallin kertoi, että ensin perustetaan verkosto, johon kootaan kaikkien eri tahojen asiantuntemus.

- Pitkän tähtäimen tavoitteena on koota tämä asiantuntemus omaan yksikköön, Wallin sanoi.

Perhevapaiden pitämisessä Wallinia kiinnostaisi Islannin malli.

- Siellä perhevapaat on jaettu kolmeen osaan; yksi kuuluu isälle, yksi äidille, ja kolmannen käytöstä päättää kukin perhe itse.

Hallituksen tasa-arvo-ohjelma ulottuu vuoteen 2011 saakka.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme