Mainos
Mainos

Ministeri Iloniemi: Askel kohti kylmää sotaa

Välirikosta lännen ja Venäjän välillä tulee todennäköisesti pitkä, arvioi ministeri ja pitkän linjan diplomaatti Jaakko Iloniemi.   

Pakotekierre saattaa laajentua entisestään, sillä kummallakaan osapuolella ei ole sovittelutahtoa, Iloniemi sanoo. Hän luonnehtii tilannetta askeleeksi kohti kylmää sotaa.   

-Jos tämä jatkuu, sinne päin ollaan menossa. Kumpikaan osapuoli ei ole ollut valmis tinkimään kannoistaan ja viimeisin pakotekierros viittaa siihen, että tinkimisen sijaan lisätään löylyä.   

Selkeää yliotetta ei Iloniemen näkemyksen mukaan ole kummallakaan osapuolella. Ukrainan kriisissä Venäjän vahvuutena on hänen mukaansa se, että sillä on sotilaallista voimaa kriisialueen tuntumassa. Lännen vahvuutena hän näkee sen, että Ukrainan valtio jakaa kriisissä lännen näkemykset.  

Euroopassa ja Yhdysvalloissa pakotteet tulevat Iloniemen arvion mukaan aiheuttamaan nopeammin omiin politiikkoihin kohdistuvaa painetta ja tyytymättömyyttä, kun kansalaiset tuntevat pakotteiden vaikutukset arjessaan.  

-Venäjällä taas politiikka menee aina talouden edelle. Siellä yksinkertaisesti tyydytään siihen, mitä poliittinen johto päättää, eikä tule sellaista napinaa kuin lännessä.   

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme