Mainos
Mainos

Ministeri: Kiinteistövero pitäisi porrastaa energiakulutuksen mukaan

Asuntoministeri Jan Vapaavuori kannattaa korkeamman kiinteistöveron perimistä energiaa tuhlaavilta asunto-osakeyhtiöiltä. Jotta vanhat asunnot saataisiin vähentämään energiankulutustaan, energia-avustuksia lisätään ja valtion perusparannustukien ehdoksi asetetaan energiatehokkuuden lisäys perusparannusten yhteydessä.

Vanhojen rivi- ja kerrostalojen energiankulutusta pitäisi saada tehokkaasti pienennettyä, jotta Suomi saavuttaisi EU:n asettamat päästövähennystavoitteet. Vaikka kaikki uudisrakennukset olisivat jatkossa matalaenergiataloja, se ei riitä 16 prosentin päästövähennyksiin, joita EU vaatii asumiselta ja rakentamiselta.

Asuntoministeri ei usko pakkokeinoihin rakennusten energiakulutuksen pienentämisessä.

- On vaikea ajatella, että pakotetaan vanhoja taloja tekeen energiatehokkuutta parantavia toimia, kun tiedetään, että korjausvelkaa on paljon muutenkin ja kuinka tuskaisia päätösprosessit ovat, Vapaavuori sanoo MTV3:n haastattelussa.

Pakkokeinojen sijaan ministeri Vapaavuori kannattaa vero-ohjausta eli kiinteistöveron porrastus rakennusten energiatehokkuuden mukaan.

- Minusta se on erittäin varteenotettava ehdotus. Tässä tosin mennään valtiovarainministeriön tontille, mutta itse uskon siihen, että erilaiset veropoliittiset kannustimet saattavat toimia paremmin kuin avustukset ja erilaiset pakot.

Valtion myöntämiin korjausavustuksiin suunnitellaan myös muutoksia. Tarkoitus on, että korjausavustusten saamisen ehdoksi asetetaan energiatehokkuuden parantaminen.

- Meillä on valmistelu käynnissä siitä näkökulmasta, että edellytyksenä olisi aina, että myös parannetaan energiatehokkuutta. Lisäksi meillä on omia energia-avustuksia, joiden tasoa nostetaan määrällä, joka päätetään energia- ja ilmastostrategian yhteydessä.

Asuntoministeri uskoo, että taloyhtiöt kyllä oivaltavat pian, että peruskorjausten yhteydessä kannattaa esimerkiksi lisätä eristeitä ja tiivistää ikkunoita, jotta energiankulutus pienenee. Kun energian hinta muutenkin nousee, korjaukset maksavat itsensä nopeasti takaisin.

Suomessa on 2,7 miljoonaa asuntoa, joista omakotitaloja runsas miljoona ja rivi- ja asuinkerrostaloja 123 000. Asuntokanta uudistuu hitaasti, vuosittain vain runsaalla prosentilla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme