Mainos

Ministeri Koskinen ei halua antaa kalastusasioita ympäristöministeriön hoitoon

Ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.) esitti eilen blogissaan kalastuspolitiikan siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Turkista työmatkalta tavoitettu maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (Kok.) on eri linjoilla.

– Ei siihen ole yhtään mitään syytä. Kalastus on perinteisesti hoidettu maa- ja metsätalousministeriössä ja niin tulevaisuudessakin. Kalat ovat osa luonnonvaroja ja niiden kestävää käyttöä ja me hoidamme ne ministeriössä ihan hyvin.

Koskinen vakuuttaa ministeriönsä asiantuntemusta myös uhanalaisten kalalajien suojelussa.

– Kyllä meillä on riittävä asiantuntemus. Ministeri Niinistö voi olla eri mieltä, mutta meillä on vähän erilainen käsitys asiasta.

Hallitusohjelmassa mainitaan vaelluskalakantojen elvyttäminen ja jokien avaaminen kalojen nousulle. Koskinen vakuuttaa ministeriönsä noudattavan hallitusohjelmaa.

– Kyllä hallitusohjelmaa noudatetaan erittäin tarkkaan. Toivottavasti muutkin noudattavat. Hallitusohjelmassahan sovitaan myös, mitä asioita mikäkin ministeriö hoitaa.

"En ymmärrä, mistä tämä keskustelu ponnahti"

Koskisen mukaan hänen ministeriössään on tehty paljon uhanalaisten kalakantojen hyväksi.

– Kalatiestrategia hyväksyttiin vuosi sitten ja siinä on käyty läpi, miten kalojen nousu mahdollistetaan. Jos ajatellaan lohipolitiikkaa, ajosiimakalastus on kielletty Itämerellä Suomen toimesta. Ruotsalaisten kanssa neuvotellaan vuosittain Tornionjokisuun kalastuksesta. Viimeksi saimme ruotsalaiset hieman liikkumaan niin, etteivät he enää aloita kalastusta viikkoa ennen suomalaisia vaan vain viisi päivää aiemmin. Sen lisäksi on koolla laajapohjainen lohityöryhmä, luettelee Koskinen.

Ministeri myöntää, että lisää toimia vielä tarvitaan.

– Kalakantojen turvaamiseksi tarvitaan vielä paljon muutakin. Katsotaan, mitä työryhmässä saadaan aikaan lohen osalta. Keskustelua käydään koko ajan ja haetaan ratkaisuja muidenkin kalakantojen osalta. Ratkaisujen pitäisi olla hyviä ja soveltuvia ja käytännössä mahdollisia. Normaalia valmistelua tehdään koko ajan enkä ymmärrä, mistä tämä keskustelu yhtäkkiä ponnahti ylös.

"Lohiasiat vievät aivan liian paljon aikaa"

Koskinen ei lämpene myöskään ehdotukselle siitä, että uhanalaiset kalalajit siirrettäisiin ympäristöministeriön vastuulle.

– Se kuulostaa käytännössä täysin mahdottomalta. Ei kai kalastuslainsäädäntöä ja asetuksia ja ohjeita voida kahdessa paikassa antaa sen mukaan, onko kyseessä joku kala vai joku toinen kala. Kokonaisuus pitää olla jossain hallinnassa ja se on meillä hyvin hallinnassa.

Ministeri sanoo, ettei hän halua vaientaa Jasper Pääkköstä eikä muitakaan kalastuspolitiikan arvostelijoita. Hänen mielestään lohiasioiden hoitoon kuitenkin kuluu suhteettoman paljon aikaa.

– Lohipostia tulee valtavia määriä ja se vie hirveästi aikaa. Kun on muitakin hommia, kuluu tähän yhteen asiaan hirvittävän paljon aikaa. Pöydällä on tärkeitä metsäasioita, maatalouspolitiikan uudistus, tutkimuslaitosten yhdistäminen ja monia muitakin yhteiskunnallisesti merkittäviä hankkeita. Suhteutettuna siihen nämä lohiasiat vievät kyllä aivan liian paljon aikaa.

Koskinen toivoo kalastuskeskusteluun rakentavampaa otetta.

– Keskustelu on sallittua. Suomi on vapaa maa - kiitos siitä sotiemme veteraaneille. Suomessa voidaan vapaasti keskustella mistä vaan. Ihan kuka tahansa voi osallistua keskusteluun, mutta kannattaisi suhteuttaa asioita, että mikä on tärkeää ja mikä vähemmän tärkeää. Haluamme keskustella kaikkien kanssa, mutta keskustelussa pitää olla kaikki tahot edustettuina. Yhdessä pitää hakea kompromisseja ja rakentavasti ratkoa ongelmia ja siksi lohityöryhmäkin on asetettu.

Lohityöryhmän on määrä saada ehdotuksensa valmiiksi vielä kevään aikana.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot