Mainos

Ministeri Koskinen: Tulvakorvaukset eivät jää rahasta kiinni

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (Kok.) vakuuttaa, että tulvavahinkojen korvaamiseen löytyy rahaa.

- Jos rahasta on pulaa, sitä pitää lisäbudjetilla järjestää lisää.

Tulvavahinkojen korvausrahoja on tällä hetkellä olemassa vajaat 13 miljoonaa euroa. Niistä noin 5 miljoonaa kuluu vielä viime vuoden tulvien korvauksiin. Ministeri vakuuttaa, että tulva-alueiden asukkaat voivat luottaa siihen, että tarvittavat korvausrahat järjestyvät.

- Nyt kevään lisäbudjettiin mennessä ei varmaankaan vielä pystytä arvioimaan tämän kevään tulvavahinkoja. Syksyllä on yleensä 1-2 lisäbudjettia ja silloin tiedetään tulvavahinkojen tilanne jo paljon paremmin. Viimeinen mahdollisuus on sitten ensi vuoden budjetti, jolloin ensi vuoden rahoista voidaan vielä maksaa tämän vuoden tulvavahinkoja, selventää Koskinen.

Osa syksyn tulvakorvauksista edelleen maksamatta

Ministeri ei usko, että korvausrahat loppuisivat kesken.

- Luulen, että korvausvaroja kyllä riittää, koska niistä korvataan poikkeuksellisista tulvista aiheutuneita vahinkoja. Normaaleja kevättulvavahinkoja ei korvata. Hakemukset käydään läpi tapauskohtaisesti sekä kunnissa että maaseutuvirastossa. En usko, että rahat loppuvat kesken, vakuuttaa Koskinen.

Korvaussumma on yleensä 80 prosenttia vahingoista.

Osa Pohjanmaan viime lokakuun tulvien tulvakorvauksista on edelleen maksamatta.

- Syksyn tulvista on kolme neljäsosaa vahingoista käyty läpi ja loput varmaankin kesän alkuun mennessä ja sen jälkeen lähtevät korvaukset perille, lupaa ministeri Koskinen.

Ministeri perustaisi Suomeen tulvakeskuksen

Ensi vuoden alusta lähtien valtio ei enää maksa tulvavahingoista korvauksia. Kiinteistönomistajien on jatkossa otettava vakuutusyhtiöltä tulvavakuutus.

- Nykyistä korvausjärjestelmää on pidetty monimutkaisena ja hitaana. Vakuutuspohjalla korvausperusteet ovat selkeämmät ja korvauksetkin varmasti tulevat nopeammin, perustelee Koskinen korvausjärjestelmän muuttumista.

Ministeri vakuuttaa, ettei valtio kokonaan vetäydy vastuusta.

- Kyllä valtio edelleenkin huolehtii pengerrysten rakentamisesta ja tulvasuojelusta laajassa mielessä. Pahimmille tulvariskialueille ollaan laatimassa suunnitelmia, miten tulvariskiä voitaisiin vähentää.

Koskisen mielestä Suomeen pitäisi perustaa Tulvakeskus.

- Ajatus on se, että Ilmatieteenlaitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen jo toimivista organisaatioista muodostettaisiin erillinen tulvakeskus, joka keskittyisi tiedon jakamiseen ja ennakointiin. Meidän pitää ottaa oppia nyt koetuista ongelmatilanteista, jotta voimme tulevaisuudessa varautua paremmin ja olla skarpimpia tulvatilanteissa.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot