Mainos
Mainos

Ministeri pelkää vanhusten ihmisoikeuksien puolesta

Vanhusten tilanne Suomessa on noussut julkisen keskustelun aiheeksi. Sosiaali- ja terveysministeriössä laaditaan parhaillaan vanhuspalvelulakia, ja tiedotusvälineissä kerrotaan tarinoita vanhusten arjesta. Vanhustenhoidosta on puuhattu lakia jo vuosia, mutta vasta nyt se näyttää toteutuvan. Ensimmäisen kerran lain tarve nostettiin esiin jo vuonna 1974, ja tällä hetkellä näyttää, että se tulee voimaan vuonna 2013.

– Kyllä tämä toteutuu oikeasti. Tähän on sovittu rahat ja tämä on kirjattu hallitusohjelmaan, vakuuttaa peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson.

Laki tarvitaan, vaikka meillä on jo useita lakeja mm. perustuslaki, joiden kyllä pitäisi turvata ihmisarvoinen perushoito kaikille, mutta siitä huolimatta vanhusten asema ei ole turvattu.

– Tästä tulee tiukka laki. On tullut kritiikkiä, ja rahojen pelätään loppuvan, mutta minä katson että tämä on ihmisoikeuslaki. Ja silloin kun puhutaan ihmisoikeuksista, niin kyllä niitä kertakaikkiaan on kunnioitettava, vaatii peruspalveluministeri.

Nykyisellään laissa on suosituksia henkilöstön määrästä ympärivuorokautista vanhushoivaa antavia laitoksia varten, mutta uuteen vanhuspalvelulakiin ministeri ajaa sitovia mitoituksia.

Vanhustyön keskusliitossa tiukka laki nähdään kaksiteräisenä miekkana.

– Lain pitää olla riittävän kattava. Mutta jos siihen tehdään esimerkiksi näiden henkilöstömitotusten osalta niin tiukat ehdot, että ne jo valmisteluvaiheessa aiheuttavat isoja ristiriitoja, niin silloin se voi kääntyä itseään vastaan, pohtii toiminnanjohtaja Pirkko Karjalainen.

MTV3 Uutisten haastattelussa vanhukset itse toivovat ihmisen kokoista lakia. Haatattelimme eläkeläisiä Helsingin kaupungin järjestämässä Seniorisäpinät-nimisessä jumpassa.

- Lain pitää tarjota tukea niille vanhuksille, jotka hoitavat toista vanhusta kotona, ettei lopulta ole kahta väsynyttä sairasta vanhusta, kun toinen on nääntynyt toisen hoitamisesta, sanoo seniorijumpan tauolta Suvi Sohlman.

-Minusta tuntuu vähän vaikealta ajatukselta, että kehitellään robotteja vanhustyöhön. Kyllä ihminen tarvitsee ihmisen, kiteyttää toinen jumppaaja Leena Pankakoski.

Katso Saara Rantasen juttu (Seitsemän uutiset 7.12.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme