Mainos
Mainos

Ministeri Toivakka tiukkana: Suomi ei ole Itä-Eurooppa

Kehitysyhteistyöministeri Lenita Toivakka ottaa terävästi kantaa kohuun Suomen maineen kärsimisestä kehitysyhteistyön osalta.

– Haluan oikaista, ettei Suomi ole Itä-Euroopan maa. Ensi vuonna olemme säästöjen jälkeenkin Saksan tasolla, hiukan yli 0,35 prosentissa.

Itä-Eurooapn maat ovat 0,1 prosentin tasolla, Toivakka sanoi New Yorkissa YK:n kestävän kehityksen huippukokouksen jälkeen eilen.

Saksan kehitysyhteistyöbudjetti on 0,4 prosenttia budjetista.

– Säästöpäätökset eivät ole helppoja. Kehitysyhteistyö ei kuitenkaan ole pelkkää rahaa. Kyse on osaamisesta, tekemisestä, painopisteistä ja politiikasta.

Suomi keskittää YK:n puitteissa yhteistyön ensi vuonna pääasiassa kolmeen järjestöön: UNICEF:iin, väestörahasto UNFPA:n ja naisten aseman kohentamiseen tähtäävään UNWomen:iin.

– Jotkut tippuu. UNWomenissa Suomi on suurin rahoittaja ja tullaan panostamaan siihen, mikä on Suomen painopiste.

Toivakan mielestä kehitysyhteiastyössä on nyt uudistuksen paikka.

– Suomea on syytety sirpaleisesta kehityspolitiikasta. Muutenkin on ollut syytä kirkastaa mainetta. Kehitysyhteistyön täytyy uudistua ja aivot laittaa uuteen asentoon. Tarvitaan uudenlaisia välineitä  ja reseptejä kuten yksityissektorin mukaantuloa.

Suomi valmistelee parhaillaan uutta kehityspoliittista linjausta jonka on määrä valmistua lähikuukausina.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme