Mainos
Mainos

Ministeri: Turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvaa pienennetään merkittävästi

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän mukaan oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvan ehtoja aiotaan kiristää.

– Sosiaali- ja terveysministeriössä on nyt valmisteilla kotouttamisjärjestelmä, jossa nimenomaan lähdetään siitä, että se on vastikkeellista ja etenkin oleskeluluvan saaneilta henkilöiltä edellytetään monenlaisia asioita, Mäntylä toteaa Huomenta Suomessa.

Tämä tarkoittaa Mäntylän mukaan muun muassa vaatimusta turvapaikanhakijoiden sitoutumisesta suomalaiseen yhteiskuntaan.

– Eikä sitä, että se on tällainen automaattimaksu, joka tulee ilman mitään velvoitteita.

Tuen kriteereitä muokataan parhaillaan yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Mäntylän mukaan myös myönnettävän tuen määrä vähenee.

– Lähdemme siitä, että tämän sosiaaliturvan taso on merkittävästi pienempi kuin mitä se on ollut tähän saakka.

Mäntylä toteaa, että jo nykyisenkin lain mukaan turvapaikanhakijioille myönnettävän vastaanottorahan ei tarvitse olla rahaa, vaan se voi tarkoittaa asuntoa tai muita aineellisia asioita.

– Osa heistä sitten siirtyy oleskeluluvan saaneena tämän järjestelmän piiriin ja siellä lähdetään siitä, että on sitouduttava siihen, että halutaan täysipainoisesti antaa oma panos tälle yhteiskunnalle.

– Nythän on ollut tässä vuosien mittaan nähtävissä, että kotouttamisessa ei ole onnistuttu. Eli meillä on selkeästi tällaisia ryhmiä, jotka vuosienkaan jälkeen eivät kykene elättämään itseään, vaan toistuvasti turvautuvat sosiaaliturvaan. Sellainen linja ei vain voi enää jatkua.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme