Mainos

Ministeri Virkkunen chatissa: Kuntien alijäämän kattamiseen kaavaillaan aikarajaa

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) kertoi otakantaa.fi -sivuston avoimessa chat-keskustelussa, millaisia tiukennuksia kuntien taloudenpitoon on pohdittu.

Ministeri Virkkuselta kysyttiin chatissa, tuleeko uuteen kuntalakiin kunnan velkaantumiselle katto. Virkkunen vastasi, että työryhmässä on käyty eri vaihtoehtoja läpi kuntien taloudenpidon jämäköittämiseen. Hänen mukaansa velka- tai verokatossa on todettu olevan ongelmia.

Virkkusen mukaan vahvin vaihtoehto näyttäisi olevan alijäämän kattamisvelvoitteen tiukentaminen lainsäädännössä. Jatkossa ei siis riittäisi, että kunta suunnittelee kattavansa kertyneet alijäämät, vaan ne on katettava tietyssä ajassa.

"Viiden vuoden suojatyö" herätti keskustelua

Virkkuselta kysyttiin myös muun muassa sitä, säilyykö kuntalain uudistuksen yhteydessä yhdistyvien kuntien työntekijöiden irtisanomissuoja. Hän lupasi, että viiden vuoden irtisanomissuoja tulee säilymään myös tulevassa kuntarakennelaissa, eli kuntien yhdistymisen takia työntekijöitä ei siis voi irtisanoa. Virkkusen mukaan jopa joka kolmas kuntatyöntekijä jää eläkkeelle tällä vuosikymmenellä, joten monessa kunnassa työntekijöistä tulee pikemminkin pulaa.

Eräs keskustelijoista arvosteli, että "viiden vuoden suojatyön" jatkaminen on yksi syy olla tekemättä kuntaliitoksia. Irtisanomissuojaa pidettiin muun muassa liian kalliina.

Virkkunen myönsi, että eläköityminen ei aina kohdistu niihin tehtäviin, joista voisi työntekijöitä vähentää. Hänen mukaansa irtisanomissuoja ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikille olisi sama tehtävä tarjolla. Ministeri kannustaa kuntia uudistamaan rohkeammin työtehtäviä ja organisaatiota liitosten yhteydessä.

Kunnilla 540 tehtävää ja 950 velvoitetta

Muutama keskustelija kysyi Virkkuselta, aiotaanko kuntien lakisääteisiä vastuita vähentää.

Virkkunen myönsi, että kunnilla on noin 540 lakisääteistä tehtävää ja 950 tehtäviin liittyvää velvoitetta. Hän sanoi, että kuntien tehtäväkenttä on vilkkaan keskustelun kohteena, mutta ei ottanut selkeää kantaa tehtävien mahdolliseen vähentämiseen.

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen mukaan kuntauudistuksen lähtökohtana on, että kunnilla säilyy myös jatkossa vastuu keskeisistä peruspalveluista, kuten sosiaali- ja terveydenhuollosta ja opetuksesta.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot