Mainos
Mainos

Ministerin mukaan mielenterveys- ja pakkohoitolaki perataan läpi – Ylilääkäri: Avohoito selvästi aliresursoitu

Helsingissä tapahtunut yliajo on vahvistanut käsitystä siitä, että psykiatriseen hoitoon liittyvä lainsäädäntö on perattava läpi, katsoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

Sosiaali- ja terveysministeriössä on parhaillaan valmisteilla lakikokonaisuus, johon kuuluvat mielenterveyslain lisäksi päihdehuoltolaki ja itsemääräämisoikeuteen liittyvä lainsäädäntö. Nopeita ratkaisuja ei ole luvassa, sillä hallituksen on määrä antaa esitys kokonaisuudesta keväällä 2019.

Helsingin yliajosta epäilty oli ollut aiemmin pakkohoidossa ja luovutettiin nytkin poliisilta terveysviranomaisten huostaan.

Asiantuntijat eivät ole niinkään arvostelleet lainsäädäntöä, vaan heidän mielestään psykiatrisen avohuollon palvelut eivät toimi riittämättömien resurssien takia.

– Psykiatrinen avohoito on selvästi aliresursoitua, sanoo Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma STT:lle.

Lauerma sanoo, että sairaalapaikkoja on asteittain vähennetty viidennekseen 1990-luvulta lähtien.

– Samaan aikaan avohoitoa ei ole kyetty kehittämään. Olisi hiukan yllättävää, jos ongelmia ei ilmenisi. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme