Mainos
Mainos

Ministeriö haluaa parantaa työoloja maatiloilla

Sosiaali- ja terveysministeriön muistiossa ehdotetaan muun muassa maatalousyrittäjille yhtä vuosilomapäivää lisää. Lisäksi lomittajien työaikoja halutaan tasapainottaa ja tuloja korottaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa parantaa maatalousyrittäjien oloja. Esimerkiksi näiden vuosilomaa voisi pidentää yhdellä päivällä, ehdottaa ministeriön työryhmä muistiossaan.

Työryhmän mukaan kiireisimpien uudistusten joukossa on poronhoitajien sijaisapukokeilu. Sijaisapua kokeiltaisiin 1 - 2 vuoden ajan Sodankylän paikallisyksikön alueella.

Lisäksi työryhmä on huolissaan maatalouslomittajista, joiden työajat ovat varsin epäsäännöllisiä ja katkonaisia. Ehdotuksen mukaan lomittajien ansiot pitää saada lähemmäksi kokopäivätuloa. Tilanteen järkeistämiseksi työryhmä ehdottaa, että yrittäjät keskittäisivät vuosilomiaan.

Lomittajien keski-ikä nousussa

Nuoret lomittajat ovat vähenemään päin, kertoo Maatalouslomittajat ry:n puheenjohtaja Raimo Kivineva.

Lomittajuus on monelle vain väliaikainen työpaikka, josta lähdetään usein maatalousyrittäjäksi. Kivinevan mukaan lähtijöistä suurin osa on alle 35-vuotiaita, joilla on koulutuksen ansiosta paremmat työapajat. Suomessa on noin 5500 lomittajaa, joista yli puolet on naisia.

Kivineva sanoo, että suoraan koulun penkiltä on vaikea tulla lomittajaksi. Suosittu tapa ryhtyä alalle on oppisopimuksen kautta. Lomittajien koulutusta halutaankin kehittää, sillä kotieläintilat kasvavat ja teknistyvät jatkuvasti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme