Mainos
Mainos

Ministeriö: Kauppakeskukset takaisin keskustoihin

Ympäristöministeriö on ryhtynyt toimiin satunnaisesti sijoittuvien kauppakeskushankkeiden torjumiseksi.

Suuria kaupan hankkeita on ministeriön tekemän kartoituksen mukaan vireillä poikkeuksellisen paljon. Uutta liiketilaa on suunnitteilla yhteensä yli viisi miljoonaa kerrosneliötä, mikä vastaa kolmasosaa vähittäiskaupan nykyisestä liiketilasta.

- Vuoden 2020 tarpeeseen verrattuna määrä on kaksinkertainen, huomautti ministeriön yliarkkitehti Katri Tulkki selvityksen julkistamistilaisuudessa.

Tulevaisuuden tarve on arvioitu väestönkasvun ja ostovoiman kehityksen perusteella.

Tilan ohella toinen ongelma on kaavoitus. Ympäristökeskusten kartoittamia kaupan hankkeita kertyi kaikkiaan lähes 200. Näistä viidennes on maakuntakaavan tai seutukaavan vastaisia. Erityinen ongelmaryhmä muodostui suurista hankkeista, joista iso osa on kaavan vastaisia.

Ministeriön viesti on selvä: hajautuminen on pysäytettävä ja liikennettä vähennettävä. Näkyvimpänä viestinviejänä toimii asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.), joka käyttää aseenaan ilmastosyiden lisäksi ministeriön äskettäin julkistamaa selvitystä hajarakentamisen kalleudesta. Tänään Vapaavuori asetti myös työryhmän, joka arvioi kaupan reagointia ilmaston ja kulutustottumusten muutoksiin.

Keskustassa energia säästyy luonnostaan

Vapaavuoren mukaan maankäyttöä koskevat ratkaisut eivät ole kuntien yksityisasioita. Valtion väliintulon perusteeksi hän huomautti, että sääntelyä on kotimaassa muuallakin ja ulkomailla myös kaupan sijaintia koskien. Toisekseen suurten kauppakeskusten vaikutus ulottuu sekä matkassa että ajassa mitattuna erityisen kauas.

- Alkoholiveroa voidaan muuttaa koska tahansa, mutta maankäyttöä koskevat ratkaisut ovat hyvin pysyviä, Vapaavuori vertasi.

Kauaskantoisten päätösten vuoksi palveluiden sijaintia on Vapaavuoren mukaan vaikea suunnitella ihmisten monenlaisten toiveiden perusteella. Ministerin viestin tavoitteena on luoda yhdyskuntia, joissa ihmiset käyttävät luonnostaan vähemmän energiaa.

Luonnollisen vihreät asuinalueet löytyvät hajarakentamisen vastakohdasta, eli tarkkaan rakennetuista keskustoista. Siellä kauppakeskusten haluamaa tilaa ei kuitenkaan välttämättä ole.

- Tiiviisti rakennetuissa keskustoissa kauppakeskusten tarvitsemat julkisivut eivät näy, huomautti Keskon aluejohtaja Antti Palomäki.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme