Mainos
Mainos

Ministeriö leikkaisi asuntolainojen korkotukea

Ympäristöministeriössä haluttaisiin rajata asuntolainan korkojen verovähennysoikeutta. Ministeriössä on esillä myös asuntolainojen valtiontakauksen rajaaminen enintään 25 vuodeksi.

Ympäristöministeriön virkamiehet haluaisivat vähentää valtion tukia asuntovelallisille. Asuntolainojen korkojen verovähennysoikeutta haluttaisiin pienentää tai jopa poistaa muilta kuin ensiasunnon ostajilta.

Ministeriön tonttiryhmän puheenjohtaja, KHO:n hallintoneuvos Lauri Tarasti ja ministeriön kehittämisjohtaja Markku Tahvanainen sanovat, että korkojen vähennysoikeuden pienentämisen taustalla on halu pienentää asuntojen kysyntää ja sitä kautta hillitä asuntojen hintojen rajua nousua.

-Vähennysoikeutta pitäisi käyttää suhdannepoliittisena keinona. Kysynnän hillitseminen on tehokkain keino vaikuttaa hintoihin. Kun kysyntä on muutenkin kovaa, sitä ei kannattaisi enää kasvattaa korkojen vähennysoikeudella, Tarasti sanoo.

"Tukea ei leikata kokonaan"

Markku Tahvanainen korostaa, että valtion tukea asuntovelallisille ei olla leikkaamassa kokonaan.

-Tällä hetkellä ei ole mitään suunnitelmia siitä että verovähennysoikeutta oltaisiin konkreettisesti poistamassa, mutta verovähennysoikeuden kautta kanavoituva tuki pitkälti siirtyy suoraan asuntojen hintoihin. Se on osaltaan lisäämässä asuntojen kysyntää. Mielestäni olisi järkevää kehittää asuntolainojen verovähennysoikeutta siten että tukea suunnattaisiin nykyistä enemmän ensiasunnon hankkimiseen ja isommille lapsiperheille jotka ovat vaihtamassa tilavampaan asuntoon.

Asuntolainamainos

Valtiovarainministeriössä ei kuitenkaan uskota, että vähennysoikeuden pienentämiseen riittää poliittista tahtoa tällä hetkellä.

Ympäristöministeriössä on esillä myös asuntolainojen valtiontakauksen rajaaminen enintään 25 vuodeksi. Alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen (kesk.) tukee esitystä.

Heinäluoma: Asuntolainojen korkotukeen ei muutoksia

Valtiovarainministeriössä ei valmistella muutoksia asuntolainojen korkojen verovähennysoikeuteen, vakuuttaa valtiovarainministeri Eero Heinäluoma (sd.). Verovähennysoikeuden poistamista tai kaventamista esittivät tämän päivän Aamulehdessä ympäristöministeriön tonttiryhmän puheenjohtaja Lauri Tarasti ja kehittämisjohtaja Markku Tahvanainen.

Heinäluoma kommentoi asiaa avustajansa välityksellä. Heinäluoman mukaan verovähennysoikeuden poistaminen huonontaisi lapsiperheiden asemaa. Hänen mielestään valtiovallan on rohkaistavia ihmisiä pikemminkin siihen suuntaan, että syntyvyys lähtisi nousuun.

Verovähennysoikeuden rajaamisen ensiasuntoihin pelätään vaikeuttavan perheen perustamista, jos muuttaminen pienestä ensiasunnosta perheasuntoon tulee kalliimmaksi.

Asiaa on pohtinut ympäristöministeriön asettama Tarastin työryhmä, jonka tehtävänä on selvittää keinoja tonttitarjonnan lisäämiseksi. Tarastin ja Tahvanaisen mukaan verovähennyksen rajaaminen olisi hyvä keino pienentää asuntojen kysyntää ja näin hillitä asuntojen hintojen rajua nousua.

- Vähennysoikeutta pitäisi käyttää suhdannepoliittisena keinona. Kysynnän hillitseminen on tehokkain keino vaikuttaa hintoihin. Kun kysyntä on muutenkin kovaa, sitä ei kannattaisi enää kasvattaa korkojen vähennysoikeudella, Tarasti sanoi Aamulehdessä.

Ympäristöministeriössä on esillä myös asuntolainojen valtiontakauksen rajaaminen enintään 25 vuodeksi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 30.09.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme