Mainos
Mainos

Ministeriö: Lyhyelle sairauslomalle todistuksetta

Sosiaali- ja terveysministeriön ehdotuksella halutaan karsia turhaa lääkärintodistusten hakemista.

Turhaa lääkärintodistusten hakemista halutaan karsia. Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa, että kaikki suomalaiset työntekijät voisivat jäädä kotiin sairastamaan lyhyeksi ajaksi pelkällä omalla ilmoituksella. Näin purettaisiin terveyskeskusten ruuhkaa.

Joka kymmenes lääkärissä käynti on turha: potilas voisi sairastaa flunssaa kotona ja olla töistä poissa omalla ilmoituksella pari kolme päivää. Joillakin aloilla tämä on jo käytäntö, mutta Aamulehden mukaan esimerkiksi raskaan teollisuuden aloilla vaaditaan aina lääkärintodistus.

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa työmarkkinaosapuolet keskustelemaan siitä, miten todistusruuhkaa voitaisiin helpottaa. Työntekijät haluavat ministeriön tavoin vähentää todistusruljanssia: usein potilaalle tuntematon lääkäri uskoo potilasta ja kirjoittaa nopeasti kolmen päivän sairaslomatodistuksen.

Työnantajat vastustavat ministeriön hanketta ja haluavat, että poissaolosäännöistä päätetään edelleen itsenäisesti työpaikoilla. Ruotsin käytäntöä viikon omasta sairaslomasta pidetään työnantajapuolella jäjettömänä.
Osa työpaikoista hyväksyy myös terveydenhoitajan kirjoittaman todistuksen, mutta käytäntö on hyvin kirjavaa. Lääkärintodistusten järkeistäminen on osa kansallista terveyshanketta.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 15.10.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme