Mainos
Mainos

Ministeriö: Susien levinneisyyttä voisi lisätä Länsi-Suomessa

Susivahinkojen korvaamisesta tulisi ministeriön mukaan siirtyä nykyistä enemmän niiden ehkäisemiseen ennalta. Kotieläinten menetyksiä voitaisiin suunnitelman mukaan estää muun muassa jatkamalla susiaitojen rakentamista sekä kokeilemalla lippusiimoja ja sähköistettyjä aitauksia.

Susien esiintymistä Suomessa voisi lisätä nykyistä laajemmalle alueelle, katsoo maa- ja metsätalousministeriö. Näkemys sisältyy ministeriössä valmistuneeseen susikannan hoitosuunnitelmaan. Suunnitelmassa luetellaan ne toimet, joilla ministeriö aikoo hoitaa susikantaa ja ratkaista suteen liittyviä ristiriitatilanteita.

Ministeriö on jakanut Suomen kolmeen uuteen kannanhoitoalueeseen, jotka ovat läntinen Suomi, poronhoitoalue ja itäinen Suomi. Suomen vajaasta 200 sudesta suurin osa elää nykyisin itäisessä Suomessa. Poronhoitoalueella tai itäisen Suomen alueella ei ole tarvetta lisätä susikantaa, mutta suunnitelman mukaan itäisessä Suomessa sudet voisivat esiintyä nykyistä tasaisemmin. Porohoitoalueella puolestaan pitäisi turvata susien liikkuminen Skandinavian ja Venäjän välillä.

Läntisen Suomen alueella puolestaan tavoitteena on susikannan levittäytyminen ja uusien elinpiirien muodostuminen. Tässä pitää maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan mukaan kuitenkin ottaa huomioon alueen asutustiheys ja elinkeinorakenne.

- Suuri osa suomalaisista kokee tutkimusten mukaan susipelkoa, ja tämä pelko on otettava huomioon susikannan suunnittelussa, Korkeaoja sanoi ministeriön tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Alueellisille lukumäärille ei tavoitetta

Susien lukumäärille eri alueilla ministeriö ei ole asettanut tavoitteita. Myöskään susien siirtoistutuksiin ei olla ministeriön ylitarkastajan Sauli Härkösen mukaan ryhtymässä.

Suunnitelman mukaan Suomen susikannan hoidon ja suojelun perustavoitteena on säilyttää kanta suotuisalla suojelun tasolla. Suunnitelma perustuu tutkimukseen, jonka mukaan susikanta säilyisi Suomessa 20 lisääntyvällä parilla.

Susivahinkojen korvaamisesta tulisi ministeriön mukaan siirtyä nykyistä enemmän niiden ehkäisemiseen ennalta. Kotieläinten menetyksiä voitaisiin suunnitelman mukaan estää muun muassa jatkamalla susiaitojen rakentamista sekä kokeilemalla lippusiimoja ja sähköistettyjä aitauksia. Myös laumanvartijakoirien käyttöä voitaisiin kokeilla karjan suojaamiseksi. Koirien suojaamisessa voitaisiin puolestaan käyttää nykyistä enemmän koiratarhoja.

Suunnitelma tiedoksi EU:n komissiolle

Vuonna 2003 sudet tappoivat Suomessa 135 lammasta, kymmenkunta nautaa, noin 30 koiraa ja 320 poroa. Vuonna 2003 susivahinkoja korvattiin yhteensä noin 150 000 euroa muista eläimistä kuin poroista.

Hoitosuunnitelma lähetetään vielä ennen vuodenvaihdetta tiedoksi EU:n komissiolle. Susi on poronhoitoalueen ulkopuolella rauhoitettu kokonaan Euroopan unionin luontodirektiivillä, ja Euroopan yhteisöjen komissio nosti syyskuussa kanteen Suomea vastaan susiasioiden hoitamisesta. Se katsoi, että Suomi myöntää pyyntilupia liian helposti. Suomi on kiistänyt kanteessa esitetyt väitteet.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 28.12.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme