Mainos

Ministeriö vaatii Kittilän kuntaa ryhtymään heti toimiin kuntapäättäjien syytteiden vuoksi

Valtiovarainministeriön mukaan Kittilän kunnan on vietävä luottamushenkilöiden luottamustoimesta pidättämistä koskeva asia valtuustoon välittömästi.

Tämä on ministeriön mukaan tarpeen rikosnimikkeiden vakavuuden ja syytettyjen määrän vuoksi.
– Kittilän tilanne on kuntakentässä huolestuttava, poikkeuksellinen ja äärimmäisen vakava, valtiovarainministeriö katsoo.

Ministeriö pyysi aiemmin kunnalta selvitystä siitä, mihin se on ryhtynyt rikosepäilyjen vuoksi. Ministeriöön eilen tulleessa selvityksessä kunta ilmoittaa käsittelevänsä asian ylimääräisessä kunnanvaltuuston kokouksessa viimeistään 17. marraskuuta, mutta ministeriön mukaan aikataulu on liian pitkä.

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) korostaa, että asia on ensisijaisesti kunnan omissa käsissä. Syytteen saaneet voivat jäädä pois luottamustehtävistä itse oikeusprosessin ajaksi, tai kunnanvaltuusto voi päättää asiasta.

– Kunnallinen päätöksenteko ja kuntakenttä tarvitsevat sen, että toimitaan lainmukaisesti ja asianmukaisesti, ettei uskottavuus murene kuntapäätöksenteon kannalta laajemmin. Siksi olisi tärkeää, että pystyttäisiin tekemään ratkaisuja myös siellä Kittilässä, Vehviläinen sanoo.

Jos kunta ei ryhdy toimiin ministeriötä tyydyttävällä tavalla, ministeriö voi aloittaa kuntaa koskevan selvitysmenettelyn. Menettelyn tavoitteena on auttaa kuntaa turvaamaan päätöksentekokyky ja hyvä hallinto poikkeuksellisessa tilanteessa.

Kittilän kunnan luottamushenkilöitä vastaan on nostettu lukuisia rikossyytteitä. Syytteet liittyvät kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen ja laajemmin päättäjien toimintaan Kittilässä.
27:aa kuntapäättäjää syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Tilapäisen valiokunnan sihteeriä vastaan on nostettu syyte avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön. Lisäksi lukuisia kuntapäättäjiä syytetään työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Täydennetty kello 17:23 Anu Vehviläisen kommentilla.

Juttua korjattu 14. lokakuuta kello 10.49: Syytteessä 27 kuntapäättäjää, ei 28.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot