Mainos
Mainos

Ministeriölle moitteet Kreikka-vakuuskonsultoinnin hankinnasta

Valtiontalouden tarkastusvirasto moittii valtiovarainministeriön toimia Kreikan ja Espanjan vakuusjärjestelyihin liittyvissä konsulttiostoissa.

Ministeriö hankki konsultointia brittiläiseltä Linklatersilta ja suomalaiselta Hannes Snellmanilta. Hankintojen kokonaisarvio oli lähes 640 000 euroa.

Tarkastusvirasto katsoo, että hankinnat oli mahdollista toteuttaa kilpailuttamatta ja ne pyrittiin toteuttamaan kokonaistaloudellisesti edullisella tavalla. 

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi puuttuvista papereista ja erikoisista selityksistä joulukuussa. 45 minuuttia: Ministeriö rikkoi hankintasääntöjä konsulttiostoissa (11.12.2013) 

Moitteita tulee kuitenkin hankintojen dokumentoinnista.

Tarkastusvirasto kiinnittää huomiota muun muassa siihen että ministeriössä ei tehty lainkaan Linklatersista hankintapäätöstä, jossa kilpailuttamatta jättäminen olisi perusteltu. 

Ministeriö oli vedonnut vastauksessaan tiukkaan aikatauluun ja lomakauteen. Virasto ei pidä kiirettä hyväksyttävänä perusteena dokumentoinnin laiminlyömiselle. Dokumentointia olisi voinut tarvittaessa täydentää myöhemmin.

– Se, ettei hankintoja ole lainkaan dokumentoitu, saattaa herättää hallinnon toiminnan avoimuuteen kohdistuvia epäilyksiä, lausunnossa todetaan.

Ministeriö selitti kilpailuttamatta jättämistä sillä, että kyseessä olisi ollut rahoituspalvelu, jota hankintalaki ei koske. Tarkastusvirasto tyrmää tämän tulkinnan, mutta katsoo, että hankintalain puitteissakin suorahankinta oli mahdollinen tilanteeseen liittyvän kiireen takia. 

Tarkastusvirasto ottaa kantaa myös siihen, että ministeriö oli ostanut noin 25 000 eurolla Hannes Snellmanilta konsulttiapua asiakirjojen julkisuuden arviointiin.

Virasto toteaa, että hankinta ei ollut selvästi perusteeton, mutta jälkikäteen siitä ei myöskään vaikuttanut olleen kovin suurta hyötyä.

Viraston mukaan asiantuntijapalveluiden hankkimiseen julkisuuskysymysten arvioimiseksi tulisi suhtautua lähtökohtaisesti pidättyvästi.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot