Mainos
Mainos

Ministeriöstä tukea terveyskeskusten karsimiselle

Sairaanhoitopiirien johtajien halu vähentää terveyskeskusten määrää saa tukea sosiaali- ja terveysministeriöstä. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa vähennyshaluihin suhtaudutaan kriittisemmin.

MTV:n uutiset kertoi eilen kyselystä, jossa sairaanhoitopiirien johtajat halusivat vähentää terveyskekusten määrää reilusti. Tyypillinen ehdotus oli pudottaa määrä noin puoleen nykyisestä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä kyselyn tulos ei yllätä.

- Se ei ole yllättävää, sillä on näkyvissä se että nykyisillä palvelurakenteilla meille tulee seinä vastaan. Emme pysty tuottamaan niitä palveluita, joita erityisesti ikääntyvä väestö tarvitsee. Henkilökohtaisesti olen sitä meiltä, että terveyskeskusten määrä voisi vähentyä, valtiosihteeri Leila Kostiainen sanoo.

Poliitikkopuolella vähennyshaluihin suhtaudutaan kriittisemmin.

- Kyllä supistusten määrä näin äkillisesti tuntuu aika hurjalta, vaikka ymmärrän hyvin, että taustalla on taloudellisia ja toiminnallisia seikkoja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Eero Akaan-Penttilä sanoo.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajan mielestä terveydenhuollon ongelmia ei ratkaista keskittämällä.

- Ne ovat vain tietyt sektorit. Kaikilla muilla sektoreilla liian voimakas keskittäminen kyllä kääntyy itseään vastaan. Kansalaiset voivat miettiä, mitä tarkoittaa lähteä synnyttämään 500 kilometrin päähän, niin kun Lapissa nyt tapahtuu. Siinä on liian suuri riski minun mielestäni, Akaan-Penttilä jatkaa.

- Toimintojen keskittämisratkaisut tarkoittavat asiakkaille välttämättä matkojen pidetymisiä, myöntää Kostiainen.

Valtiosihteerit valmistelevat parhaillaan uudistusta, jossa otetaan kantaa mm. siihen, kuinka tiheä terveyspalveluiden verkko Suomeen tarvitaan. Sairaanhoitopiirin johtajien supistushalutkin painavat vaa'assa.

- Se on sh-piirien ammatillinen ja ilmeisesti kokemukseen perustuva näkemys. Se varmasti tullaan ottamaan huomioon muiden näkemysten mukana, sillon kun kunta- ja palveurakennetyöryhmä tehtäväänsä tekee.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 18.04.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme