Mainos
Mainos

Ministerit: Rattijuoppousraja alemmaksi

Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) ja sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) laskisivat tieliikenteen rattijuoppousrajaa. Rajaa pitäisi heidän mielestään pudottaa 0,5 promillesta 0,2 promilleen.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ei ryhtyisi rajan alentamiseen.

Kyllönen katsoo STT:n kyselyssä, että alle 0,5 promillenkin alkoholipitoisuus lisää erityisesti nuorten riskinottoa ja ajovirheitä. Räsäsen mukaan jo 0,1-0,2 promillen humala haittaa joitakin kuljettajan toimintoja, ja vähäisenkin alkoholin vaikutus muiden päihteiden kanssa moninkertaistuu.

Henriksson muistuttaa, että edellinen hallitus keskusteli promillerajoista viime vuonna. Hän huomauttaa, että rajan lasku ei ole mahdollista ilman lisäresursseja poliisille ja syyttäjille. Rattijuoppojen kuolonkolareissa noin 80 prosenttia kuljettajista on ollut vähintään 1,2 promillen humalassa, hän selvittää.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää keskustelua promillerajoista näpertelynä ja politikointina. Rajojen lasku toisi valtavan määrän kansalaisia tuomiolle, eikä turvallisuus paranisi oleellisesti. Rajat ja tuomiot ovat Tolvasen mielestä Suomessa nykyisin kohdallaan.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme