Mainos
Mainos

Ministerit vaativat satoja uusia tuulivoimaloita

Monet poliitikot haluaisivat lisätä tuulivoiman käyttöä Suomessa merkittävästi, jotta uusiutuvan energian lisäämistavoitteet saavutettaisiin. Todennäköisesti suuria tuulipuistoja nousisi länsirannikon merialueille.

Suomessa on 107 tuulivoimalaa, jotka tuottavat vuodessa 110 megawattia sähköä. Ainakin keskustan ja vihreiden ministerit ovat vaatineet, että tuulivoimaa pitäisi käyttää kaksikymmentä kertaa enemmän, jotta uusiutuvien energianlähteiden lisäämistavoitteet saavutettaisiin.

Vuoteen 2020 mennessä pitäisi siis rakentaa esimerkiksi 700 kolmen megawatin tuulimyllyä.

Työ- ja elinkeinoministeriössä etsitäänkin tarjouskilpailulla tekijää uudelle tuuliatlas-tutkimukselle, josta selviäisivät Suomen tuuliolot ja järkevimmät tuulivoimaloiden paikat. Selvityksen valmistumiseen kulunee pari vuotta, mutta jo nyt tuulimyllyjen sijoituspaikoista on arvioita.

- Ensimmäiset paikat ovat rannikolla olevat teollisuussatama-alueet, sitten tunturiseudulle jossain määrin. Kun saadaan tuuliatlas, nähdään sisämaan hyvät paikat. Aika pian merituulivoima on kuitenkin se laajamittainen tuotantomuoto, sanoo teollisuusneuvos Sirkka Vilkamo työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Nyt Suomessa on vain seitsemän yli viiden megawatin tuulipuistoa. Tuulivoiman merkittävä lisääminen tarkoittaa isojen tuulipuistojen rakentamista avomerelle. Entisen kauppa- ja teollisuusministeriön tilaamassa konsulttiselvityksessä arvioidaan, että parhaat merituulivoima-alueet sijaitsevat Porin ja Kemin välisellä rannikolla.

- Ne voivat olla esimerkisi useamman sadan megawatin tuotantoyksikköjä. Siellä voi olla 50-100 voimalaa yhdessä tuulipuistossa, sanoo Vilkamo.

Tuulivoiman käytön lisääntyminen tarkoittaa, että tuulivoiman osuus nousisi nykyisestä 0,2 prosentista noin viiteen prosenttiin Suomen sähköntuotannosta. Tämä sähkömäärä vastaa parin sadan tuhannen sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme