Mainos
Mainos

Mirja Tervo: Huimaavat korot. Luksuskenkien vaarallinen viehätys

Arvio: Päivi Lipponen

(Atena)

Mirja Tervo on etnologi, joka työskenteli vuoden New Yorkissa luksuskenkiä myyvässä salongissa. Halvimmillaan Louboutin, Tary Rosen, Jimmy Choon, Manolo Blahnikin ja Miu Miun kengät saa 500 eurolla. Korkeilla koroilla kävely on tuskallista ja jalka vammautuu joka tapauksessa. Silti naiset himoitsevat korkeita stilettikorkoja.

Tervo arvioi, että 99 prosenttia hänen asiakkaistaan kärsi luiden siirtymisestä. Stilettotarsal tarkoittaa, että nainen on kuluttanut jalkapohjassa olevan kudoksen niin loppuun, että ei pysty kulkemaan korkokengissä ilman sietämätöntä kipua. Tällöin apuun on keksitty botox-ruiske, jolla hermot turrutetaan.

Millainen on kenkämyyjän arki? Jokainen myyjä on yksityisyrittäjä. Palkka lasketaan myytyjen kenkäparien mukaan. He kilpailevat asiakkaista kuin torikauppiaat. Jokaisen myyjän on myytävä ainakin 3500 dollarin edestä kenkiä viikossa.

Monille kenkien ostamisesta on tullut terapeuttinen kokemus. Kun Lehman Brothers kaatui, työntekijöitä tuli ostamaan kalliita kenkiä. Miehet menivät purkamaan tunteitaan oluelle.

Yltäkylläisyysinfluenssa näkyy kenkäsalongissa asiakkaiden rahvaanomaisena ostamis- ja palauttamiskierteenä ja omien kenkäkokoelmien laajuuksien kehumisena, vaikka niihin ei olisi varaa. Tervon mielestä harva parantuu taudista. Lopulta ihminen menettää arvokkuutensa ja käytöstapansa, kun luottokorttilaskut painavat ja tyytymättömyys on alati läsnä.

Oman lajinsa muodostavat miestä metsästävät naiset. He ovat kehittäneet osta ja palauta systeemin. Vaatteita, koruja ja kenkiä hankitaan iltanäyttäytymistä varten ja seuraavana aamuna tuotteet palautetaan. Vaatii taitoa kätkeä hintalappu ja kengillä voi seisoskella vain kokolattiamatolla.

Sitten on naisia, jotka ostavat 15 paria kenkiä kerralla. Vakioasiakkaille myös lähetetään kenkiä suoraan kotiin. Kauppa käy.

Miksi naiset ostavat korkeita korkoja? Jollekin ne ovat statussymboleita toiselle seksikkyyden mittareita.

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme