Mainos
Mainos

Mistä nuoret saavat kannabista? Huumepoliisi vastaa

Nuorten kannabiskokeilut yleistyvät. Tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan osa aloittaa kannabiskokeilut jo peruskoulussa.

Helsingin huumepoliisista kerrotaan, että nuori saa kannabista tyypillisesti tutuilta ja sosiaalisesta mediasta. Valtaosa kannabiksen käyttäjistä on kuitenkin aikuisia, muistuttaa rikoskomisario Lasse Jortikka Helsingin poliisin huumerikosyksiköstä.

– Meidän silmissämme nuoria kannabiksen käyttäjiä näkyy harvoin. Nuorin mieleen tuleva tapaus oli 13-vuotias. Hän oli muistaakseni myös myynyt ja kasvattanut, Jortikka kertoo.

Jortikan mukaan kannabista on kuitenkin saatavilla läpi Suomen, "jos osaa kysyä oikeilta tyypeiltä". Tämä pätee ainakin Suomen suurimpiin kaupunkeihin.

– Sosiaalinen media on nykyään kova sana väylänä. Lisäksi moni tuntee kasvattajia. Sana leviää nopeasti.

Kotikasvatus lisääntyy

Helsingin huumepoliisista kerrotaan, että arviolta 40 000 - 60 000 suomalaista on joskus kasvattanut kannabista. Rikoskomisario Jortikan mukaan kotikasvatuksen yleistyminen onkin merkittävä ilmiö.

– Kasvattaminen on helppoa puuhaa, sillä esimerkiksi siemeniä voi tilata netistä. Se meitäkin ihmetyttää, miten nuoren on mahdollista kasvattaa kannabista, jos hän asuu vanhempiensa luona, Jortikka päivittelee.

– Asenteet ovat valitettavasti sellaisia, että kannabis koetaan alkoholiin tai jopa tupakkaan verrattavaksi, hän jatkaa.

Nuorten huumekokeilut lähtevät tyypillisesti juuri kannabiksesta.

– Jos lapsi tai nuori käyttää huumeita, kyse on on pääasiassa kannabiksesta, Jortikkaa tiivistää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme