Mainos
Mainos

Mistä palkkaneuvottelut hiertävät?

Työntekijä- ja työnantajaliittojen yritykset keskitetyn palkkaratkaisun löytämiseksi ovat ainakin tältä erää kariutuneet. Vaikeuksista huolimatta neuvottelut eivät ole kuitenkaan vielä täysin poikki. Kiistan osapuolet kokoontuvat asian tiimoilta kello 16 Etelärannassa.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan työnantajan palkkatarjous ei anna riittävää pohjaa tuloratkaisun hyväksymiselle.

SAK oli tyytymätön erityisesti palkankorotusten rakenteeseen. Puutteita on järjestön mukaan pienipalkkaisten ja naisvaltaisten alojen palkankorotuksissa.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:kaan ei hyväksy työnantajien palkkatarjousta. Puheenjohtaja Mikko Mäenpään (sd) mukaan keskitettyä työmarkkinaratkaisua ei synny.

Palkkatarjous kaksivuotiselle sopimukselle oli ensimmäisenä vuonna 2,4 prosenttia ja toisena vuonna 1,9 prosenttia. Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan teknologia-alalle jätetään nyt lakkovaroitus.

Elinkeinoelämän keskusliitto ei puolestaan pitkään halunnut edes neuvotella keskitetystä palkkaratkaisusta. Huonontuneet talousnäkymät saivat EK:n kuitenkin neuvottelupöytään ilman ennakkoehtoja.

Elokuussa EK peräänkuulutti, että vientiteollisuuteen haetaan keskusjärjestöjen paimentamana "vastuullista sopimusta, joka toimii suunnannäyttäjänä muille alakohtaisille neuvotteluille".

– On tärkeää, että alakohtaisiin ratkaisuihin sisältyy mahdollisuus sopia palkoista myös yrityksissä niiden oman palkanmaksuvaran mukaisesti.

EK:n hallitus piti ja pitää varmasti edelleen työmarkkinakentän sitoutumista maltilliseen palkkalinjaan työmarkkinoiden vakauden kannalta välttämättömänä.

– Inflaatiota kiihdyttävä palkkakilpailu ei ole kenenkään etu, EK:n hallitus korosti kannanotossaan.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot