Mainos
Mainos

Mitä ihmettä on vanhusten "kuntouttava vuodelepo"?

Aluehallintovirastossa käytetään termiä "kuntouttava vuodelepo", kun hoitopaikassa on liian vähän henkilökuntaa. Käytännössä kaikkia hoitopaikkoja kutsutaan nykyään kuntouttaviksi yksiköiksi.

Aluehallintoviraston nimettömänä pysyttelevä tarkastaja kertoo MTV Uutisten tutkivan ryhmän haastattelussa, että vanhustenhoito on liian usein kuntouttavaa vuodelepoa.

Tarkastajan mukaan tämä on karua arkea monessa hoitopaikassa. Fysioterapeutin saa tavata kerran parissa kuukaudessa ja vanhukset lääkitään unilääkkeillä rauhallisiksi jo iltaruuan jälkeen, jotta he pysyvät sängyissään.

Tutkiva ryhmä selvitti, onko hallituksen vaatimus vanhustenhoidon puutteiden korjaamisesta otettu kunnissa tosissaan. Aiheesta lisää tänään MTV Uutisten nettisivuilla ja uutislähetyksissä.

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton puheenjohtaja Silja Paavola nauraa koko termille kuntouttava vuodelepo. 

Hänen mukaansa kuntoutus jää pois liian vähäisten hoitajaresurssien takia. Kaikki pitää tehdä mahdollisimman nopeasti ja rivakasti erilaisia apuvälineitä väärällä tavalla hyväksi käyttäen.  

- Vanhus laitetaankin pyörätuoliin ja hoitaja tekee puolesta. Se on nopeampaa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että se potilas voisi paremmin, harmittelee Paavola.

Valviran sosiaalineuvos Hanna Ahosen mukaan kaiken vanhustenhoidon pitäisi olla kuntouttavaa hoitoa. 

- Kuntouttava toimintaa on se, kun vanhuksia kannustetaan omatoimisuuteen eli että vanhus kävelee rollaattorin kanssa syömän ja wc:hen  ja hoitaja on takana henkisenä tukena.  Vanhusta kannustetaan itse syömään, vaikka se kestää.  

Ahosen mukaan kuntoutusta ei ole vain se, mitä fysioterapeutti tekee. Fysioterapeutin tulisi opastaa hoitajia siinä, miten hoitajat voisivat joka hetki kuntouttaa ja kannustaa vanhusta omatoimisuuteen. Tämä toisi vanhukselle omaa määräysvaltaa ja itsenäisyyttä.

- Tällöin hoitojaksot pidentyvät ja siitä tulee yhteiskunnalle lisää menoja, mutta ennenkaikkea ongelmana on inhimillinen kärsimys. Potilas ei kuntoudu, vaan vanhukselta lihasmassa häviää hetkessä. Sängyn pohja voi olla kutsuvampi vain sen voimattomuuden takia, kommentoi Paavola. 

Haluatko antaa juttuvinkin aiheesta MTV Uutisten tutkivalle ryhmälle? Se onnistuu täällä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme