Mainos
Mainos

Mitä jos Suomi luopuisi eurosta?

Portugalin kriisi, tyytymättömyys Kreikan ja Irlannin tukemiseen sekä miljarditakaukset Euroopan väliaikaiselle rahoitusvakausvälineelle ovat herättäneet epäluottamusta rahaliittoa kohtaan. Suomi olisi ensimmäinen rahaliitosta eroava maa, jos päätös tehtäisiin nyt.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtava ekonomisti Penna Urrila ja Sampo Pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kertovat, mitä seurauksia eurosta luopumisella olisi.

Jos Suomi luopuu eurosta nyt, mitä siitä käytännössä seuraisi?

— Se on iso logistinen operaatio. Ensimmäinen haaste on rahahuollon järjestäminen, että saataisiin uudet maksuvälineet aikaiseksi ja jaeltua. Oletettavasti tässä tilanteessa uusi valuutta rupeaa vahvistumaan, koska meidän taloudella menee paremmin kuin euromailla keskimäärin, Urrila kertoo.

Miten muutos vaikuttaisi keskivertokuluttajan elämään?

— Muutos näkyisi ensimmäiseksi korkojen nousuna. Voi olla, että jotkut tuontitavarat halpenisivat, jos valuutta lähtisi vahvistumaan. Toisaalta vientiyritysten kilpailukyky heikkenisi, Urrila sanoo.

Miten mahdollinen devalvaatio vaikuttaisi Suomen vientiin?

— Suomen vientikilpailukyky ei ole niin koetuksella, että olisi välttämätöntä devalvoida. Paljon riippuisi myös siitä, millainen tehtävä annettaisiin Suomen keskuspankille. Olisiko sen tehtävä jatkossakin huolehtia hintavakaudesta vai annettaisiinko sille täysin itsenäinen päätösvalta? Jos päätösvalta annettaisiin poliitikoille, kaikki on mahdollista, Kuoppamäki kertoo.

Miten ero vaikuttaisi asuntolainojen korkoihin?

— Asuntovelallisten korot nousisivat, mutta kyllähän ne ovat niin alhaalla, että jokaisen pitäisi olla valmis useamman prosenttiyksikön koronnousuun, Kuoppamäki kertoo.

Kuinka paljon eurosta luopuminen tulisi maksamaan?

— Tekniset kustannukset, kuten setelien painaminen ja jakelu ovat ehkä arvioitavissa. Muuten kaikki riippuu korkotasosta ja valuutan kehityksestä, Urrila sanoo.

— No en rupea tältä istumalta siihen heittämään mitään hintalappua. Ei se missään tapauksessa olisi ilmaista. Pääomamarkkinoilla se aiheuttaisi varmasti suuren määrän hämmennystä ja epävarmuutta, Kuoppamäki kertoo.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme